Pěsti, kopance, zkrvavené tělo. Svědkyně popsala otřesný útok na číšníka!

Nizozemci, kteří v centru Prahy napadli číšníka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. dubna 2018 11:02

Číšníkovi, kterého v Praze napadla skupina cizinců, poskytla první pomoc žena, která seděla v restauraci, kde k incidentu došlo. Klára Doubková pro server Lidovky.cz uvedla, že útočníci se evidentně chtěli prát. Její děti, které útoku přihlížely, podle ní byly ze všeho traumatizované a vyděšené.

Doubková uvedla, že i se svými dětmi seděla v restauraci, když do ní přišla skupina mužů s půllitry v ruce. „Personál je poprosil, ať si své pití vypijí jinde a přijdou později, že jim mezitím připraví stůl. V ten okamžik začali muži agresivně reagovat. Začali se hádat, kopat do stolu a ohrožovat ostatní hosty kolem, kteří tam byli na večeři. Chvíli to vypadalo, že odejdou“ uvedla s tím, že se nakonec vrátili. 

Obsluha se podle ní nejprve snažila mužům ve vstupu bránit, nakonec se je pokoušela přesvědčit, aby odešli. Jenže agresivita cizinců se stupňovala. „Opakovaně kopali do stolů a několik z nich začalo strkat i do kamaráda, který stál mezi nimi a obsluhu. Tři z nich byli takoví urputní, snažili se přes něj dostat, evidentně se chtěli prát,“ popisuje celou událost žena.

Žena prý uvažovala, že se pokusí muže uklidnit, pak si to ale rozmyslela. „Nemělo cenu se tam jakkoliv plést. Jejich převaha ve skupině byla silná. Štěstí, že mezi nimi byl jeden, který se to snažil mírnit, jinak by to mohlo dopadnout ještě hůře,“ myslí si svědkyně. „S tím, jak se celá situace postupně vyostřovala, narůstal i strach. Ženy křičely, děti brečely. Každý prosil, ať toho nechají. V tu chvíli propukla obrovská panika. Slečna z personálu nabídla, abychom se s dětmi schovali do bezpečí restaurace za bar, kam se přemístili především rodiny s dětmi.“

Pak vypukla rvačka. „Viděla jsem pěstí, kopance a pak už jen bezvládné zkrvavené tělo, jak tam leží. Protože jsem proškolená na první pomoc, tak jsem tam běžela, abych mu pomohla,“ uvedla Doubková s tím, že vypukl chaos. Nikoho prý ale v tu chvíli nenapadlo, že zranění číšníka bude tak vážné. „Snažila jsem se ho tak dát do stabilizované polohy. Útočníci se mezitím rozprchli. Nekontrovali, jestli člověk, který tam zůstal ležet, je v pořádku,“ vzpomíná.

Číšník podle ní silně krvácel, měl tržnou ránu nad obočím, ale krev mu tekla i z nosu. Svědkyně také dodala, že její děti byly v šoku, nic nechápaly a brečely. „Měly strach, jestli pán přežije. Nechápaly, proč byli pánové tak zlí a kvůli čemu začali kopat a bít pěstmi do lidí,“ dodala pro Lidovky s tím, že děti byly po napadení vystrašené a traumatizované.

Sedm Nizozemců zadrželi policisté v pondělí večer na pražském letišti. Pět z nich o den později obvinili, zbylé dva propustili s tím, že se konflikt snažili spíše uklidnit. Třem obviněným z výtržnictví kvůli sobotnímu napadení číšníka v centru Prahy dnes uložil Obvodní soud pro Prahu 1 trestním příkazem osmiměsíční podmínky. Na pět let je také vyhostil ze země.

Soud také rozhoduje i o návrzích na vazbu pro dva podezřelé, kteří jsou kromě výtržnictví obviněni i z těžkého ublížení na zdraví. V případě odsouzení jim hrozí až desetiletý trest.

Nizozemský server Algemeen Dagblad uvedl, že muži vyrazili do Prahy proto, aby oslavili nadcházející svatbu jednoho z nich. Většina z nich prý pochází z Haagu a okolí, někteří ale jsou marockého a íránského původu. Jeden pracuje u amsterodamské policie. Podle mluvčího nizozemské policie patří ovšem k těm, kteří byli propuštěni na svobodu a snažili se situaci uklidnit.

Dvěma hlavními aktéry jsou podle listu bratři, přičemž jeden z nich je majitelem fitness studia, v němž zároveň pracuje jako trenér. Příbuzný obou mužů, kterého kontaktovala nizozemská média, uvedl, že ani jeden z nich nemá záznam v trestním rejstříku.

Témata: napadení napadení číšníka skupinou Nizozemců