Bitcoin táhne investory i zloděje! Policistům přibývá práce!

Bitcoin, nová kybernetická měna

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

9. srpna 2021 19:29

Moravskoslezští policisté letos evidují výrazný nárůst virtuálních podvodů. Zatímco v první polovině loňského roku takové případy řešili kriminalisté tři, letos jich vyšetřují už 12. Novinářům to sdělila policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

"Zdá se, že podvodníci čím dál častěji přecházejí do virtuálního světa. K jejich podvodům jim nahrává anonymita a důvěřiví lidé, kteří zpravidla přijdou o skutečné peníze," uvedla mluvčí.

Na Novojičínsku se policisté například zabývají obchodováním s kryptoměnou. "Pravděpodobně imaginární finančník ve virtuálním světě oslovil zájemce o bitcoiny. Pod záminkou zhodnocení finančních prostředků nabídl investice do kryptoměny bitcoin. Povedlo se mu vylákat několik stovek tisíc korun," uvedla Viačková. Po přeposlání peněz už se podvedeným nepodařilo navázat s mužem kontakt.

Podobný podvod prověřují kriminalisté na Opavsku. "Žena uvěřila 'lákavé' nabídce, zaregistrovala se na platformu, která slibovala zhodnocení vkladů. Následně domnělý investiční bankéř ji přesvědčil k investování finančních prostředků. Jejich komunikace probíhala výhradně telefonicky. Žena neznámému ještě zpřístupnila své internetové bankovnictví. Poté neznámý elektronicky u banky zažádal o poskytnutí úvěru blížícímu se k milionu korun. Potom už stačilo zrealizovat několik finančních operací. Konečná suma, o kterou žena přišla, činí 550.000 korun," popsala mluvčí.

Policisté doporučují, aby lidé do vlastních elektronických zařízení neinstalovali programy, které umožňují dálkový přístup k jejich zařízení jiným, nepouštějí cizí lidi do internetového bankovnictví, nereagují na virtuální "výhodné" finanční transakce ani nespolupracují na přeposílání peněz.

"Pokud nerozumím oblasti virtuálních měn, nepouštím se do žádných investic a jiných podobných akcí," řekla Viačková. Lidé by neměli reagovat ani na žádosti o sdělení ověřovacího PINu. "Žádná banka k zablokování účtu nepotřebuje žádné údaje k bankovní kartě," připomněla mluvčí.

Témata: Bitcoin krimi Moravskoslezský kraj