V Lipníku nad Bečvou vyjely dva vlaky proti sobě

V Lipníku nad Bečvou vyjely dva vlaky proti sobě

Autor: Jan Novák, stars24.cz

11. října 2017 19:54

Jen těsně se ráno vyhnuly srážce dva vlaky na okraji nádraží v Lipníku nad Bečvou. Lokomotiva bez vagonů projela výhybkou a byla tak na trati přímo proti nákladnímu vlaku. Příčinou byla nejspíš lidská chyba.

Zničená výhybka a vlaky kličkující kolem po jedné koleji - tak to dnes po větší část dne vypadalo na frekventovaném nádraží. Podle inspektorů je na vině s největší pravděpodobností nepozornost jednoho ze strojvedoucích krátce před čtvrtou hodinou ranní.

„Lokomotivní vlak nedovoleně projel za úroveň odjezdového návěstidla, které návěstilo návěsť stůj a vyjel na trať, která byla obsazena protijedoucím nákladním vlakem,“ řekl televizi Prima Petr Maikranz, ředitel Územní inspektorátu Drážní inspekce Ostrava.

Oba strojvedoucí varoval dispečer a ti dokázali rozjeté soupravy včas zastavit. Z této fotografie je přitom patrné, jak málo chybělo do srážky. Úplně beze škod se ale dnešní incident neobešel.

„Máme předběžnou škodu na samotné výhybce ve výši 200 tisíc korun, bržděním nákladního vlaku došlo k jeho roztržení a tam je předpokládaná škoda 10 tisíc korun,“ řekla Kateřina Šubová, mluvčí SŽDC.

Provoz na frekventovaném koridoru museli železničáři na několik hodin svést na jednu kolej. To v ranní špičce pocítili cestující v obou směrech.

„Ta mimořádnost se dotkla zhruba čtyřiceti našich spojů, vlaky nabíraly spíše menší zpoždění, u dálkových vlaků to byly 2 až deset minut, u osobních vlaků některé až do dvaceti minut,“ řekla Monika Bezuchová, mluvčí ČD.

Je půl dvanácté. Část kolejiště je stále zavřená a odborníci pracují na jejím zprovoznění.

Podobných mimořádných událostí a vážných nehod přitom zaznamenala drážní inspekce v Olomouckém kraji v poslední době hned několik. Nedávno například projelo stopku také pendolino v Grygově. Hned devět zraněných si vyžádala srážka vlaku s kamionem v centru Olomouce a 18 zraněných a dvacetimilionová škoda je bilance po nehodě rychlíku, který v Přerově narazil do betonové zdi na konci slepé koleje.

Témata: železnice Vlaky Lipník nad Bečvou