Muž se vydával za záchranáře s padělanými diplomy

Záchranná služba, ilustrační fotografie

Autor: Jan Novák, stars24.cz

12. dubna 2018 20:29

Jako hlavní hrdina ve filmu Chyť mě, když to dokážeš, se choval muž z Plzně. Podle policistů školil dobrovolné hasiče ze zdravovědy, dělal zdravotnický dozor na mnoha akcích pořádkových jednotek a nakonec chtěl i pracovat na jednom z nejnáročnějších oddělení ve fakultní nemocnici. Mělo to ale háček, muž na to prý neměl patřičné vzdělání. A jakým vzděláním se muž prokazoval, to už ví Vladimír Pinker.

Případem se už zabývá policie. Pokud by všechny diplomy, kterými muž prokazoval své vzdělání, byly pravé, byl by na slovo vzatý odborník. I na sociálních sítích totiž o sobě mluvil tak, že je vystudovaný záchranář z vysoké školy v Ostravě a diplomovaný specialista jako zdravotní bratr z příbramské školy. Jenže, jak se ukázalo, tak nejspíš ani jednu ze škol nevystudoval.

Vše prasklo ve chvíli, kdy se nechal v plzeňské fakultní nemocnici zaměstnat - jako sanitář a po několika týdnech zažádal o místo sestry na metabolické jednotce intenzivní péče. Fakultní nemocnice si tak prověřila jeho vzdělání.

„Při prozkoumání těchto dokumentů jsme vyslovili podezření, že by mohly být falešné, kontaktovali jsme ostravskou univerzitu, která potvrdila, že ty dokumenty nejsou pravé a pak jsme přistoupili k tomu samému, k čemu přistoupila ostravská univerzita - podali jsme trestní oznámení,“ řekl Primě Václav Šimánek, ředitel FN Plzeň.

Všichni se pozastavují nad tím, že na nepravost dokumentů do té doby nikdo nepřišel. Podle našich informací byl totiž muž jako zdravotnický dozor na prvoligových fotbalových zápasech, svůj profil na sociální síti má plný fotografií s městskými strážníky a dokonce školil některé jednotky dobrovolných hasičů. Pokud bude muž uznán vinným, hrozí mu až několik let ve vězení.

Témata: Záchranná služba krimi Plzeň