Kuciakova vražda má prý přesah do ČR

Policie SR, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

1. března 2018 8:29

Slovenská média informovala o vraždě slovenského investigativního reportéra Jána Kuciaka (27), který pracoval pro online zpravodajský portál Aktuality.sk, a jeho partnerky. Skutek se podle slovenského generálního prokurátora Jaromíra Čižnára zřejmě stal ve čtvrtek 22. února večer. Oběti byly zastřeleny, každá jednou ranou.

Policejní hlídka našla pozůstatky v novinářově bydlišti v západoslovenské obci Veľká Mača nedaleko Trnavy v neděli 25. února. Policii zavolala matka Kuciakovy přítelkyně, které se nedařilo několik dní s dcerou spojit. Vražednou zbraň policie nenašla.

- Policie za nejpravděpodobnější motiv vraždy označila reportérovu práci. Patrně první vraždu novináře v novodobých slovenských dějinách odsoudili slovenští politici, špičky EU i český premiér Andrej Babiš. Slovenská vláda vypsala odměnu milion eur (přes 25 milionů korun) za informace, které pomohou k dopadení vraha.

27. února - Slovenský policejní prezident Tibor Gašpar řekl novinářům, že případ má určitý přesah do Česka. Oznámil, že Slovensko již navázalo spolupráci s policejními sbory v Česku, Itálii a také s Europolem.

- Portál Aktuality.sk, pro který Kuciak pracoval, napsal, že Kuciak se naposledy věnoval článku o podnikatelských vazbách Ficovy asistentky Márie Troškové a bývalého poslance Ficovy strany Směr-sociální demokracie a nynějšího tajemníka bezpečnostní rady státu Viliama Jasaňa s italským podnikatelem Antoninem Vadalou, který byl prý napojen na italskou mafii 'Ndrangheta. Portál také napsal, že na východním Slovensku podnikají zástupci několika rodin z prostředí italské Kalábrie, včetně klanu Vadaly, a spojují je aktivity v zemědělství, na které pobírají miliony eur na dotacích. Fico se svých spolupracovníků zastal.

- Podle serveru Respekt.cz je zmíněným přesahem do ČR míněna novinářka a zakladatelka Českého centra pro investigativní žurnalistiku Pavla Holcová, která s Kuciakem na článku o vazbách Ficova okolí na osoby blízké mafii spolupracovala. Podle serveru je proto pod policejní ochranou.

28. února - Slovenský ministr kultury Marek Maďarič oznámil demisi. Na tiskové konferenci řekl, že se nedokáže vyrovnat s tím, že za jeho působení v ministerském postu byl zavražděn novinář. Prezident Andrej Kiska má abdikaci přijmout v pondělí 5. března. Kiska také v souvislosti s aktuálním děním požádal o mimořádné vystoupení ve slovenské televizi v neděli 4. března.

- Do vyšetření případu opustili svá místa Jasaň a Trošková. Jejich odchod požadovala opozice, ke které se přidala i koaliční strana Most-Híd. Bezpečnostní prověrku Jasaně začaly zkoumat slovenské úřady.

- Slovenský policejní prezident Gašpar na tiskové konferenci upozornil, že policie se nemůže soustředit jen na jednu verzi vyšetřování dvojnásobné vraždy. Zároveň ale řekl, že nejpravděpodobnější je stále varianta, že čin souvisí s působením italských občanů na Slovensku. Gašpar informoval o zadržení jedné osoby, zdůraznil však, že zatím není jasné, zda tento případ přímo souvisí s vraždami.

- Premiér Fico obvinil opozici, že téma vraždy novináře a jeho partnerky zneužívá v politickém boji s cílem převzít moc.

Témata: vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Ján Kuciak Slovensko česko