Za šíření knihy opět nepadl trest

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz

27. února 2018 20:19

Obvodní soud pro Prahu 1 znovu osvobodil bývalého předsedu pražské muslimské obce Vladimíra Sáňku. Státní zástupkyně ho vinila z šíření radikální islámské knihy. Podle ní měla vyvolávat nenávist. Vše sledoval Karel Rychlý. Informuje TV Prima.

"Obžalovaný RNDr. Vladimír Sáňka se podle paragrafu 226 písmeno a trestního řádu zprošťuje obžaloby."

Samozřejmě s tímto rozsudkem jsem spokojen a předpokládám, že to je další krok k tomu, aby bylo moje jméno a jméno knihy "Základy Tauhídu" očištěno."

Státní zástupkyně s rozsudkem nesouhlasí. A možná ještě větší výhrady než k rozsudku má ke znaleckému posudku, který soud pro tento případ nechal zpracovat. Podle ní si autor ve svých závěrech protiřečí a v určitých chvílích dokonce zašel nad rámec svých povinností.

"On z pozice znalce přímo dává svoje subjektivní vyjádření k té knize jako takové, že by neměla být kriminalizována a to mu jako znalci z jeho oboru vůbec nepřísluší."

Celý případ se točí kolem knihy "Základy tauhídu - Islámský koncept boha." Podle české výroční zprávy o extremismu hlásá netoleranci a nenávist k jiným náboženstvím. V některých zemích Evropy je dokonce tato kniha zakázaná. Policie proto udělala razie v muslimských modlitebnách a knihy zabavila. Samotného Sáňku obvinila ze zprostředkování překladu, vydání a distribuce.

"Já si myslím, že ta kniha byla pouhou záminkou k něčemu, co ta policie chtěla dosáhnout, jiného, a proto došlo k těm zásahům z dubna 2014."

I přestože si Vladimír Sáňka vyslechl osvobozující rozsudek, celý případ ještě nekončí. Státní zástupkyně se totiž na místě odvolala a celý případ tak bude řešit Městský soud.

Témata: Vladimír Sáňka Muslimové soudy