Jiří Kajínek pro stars24.cz o soudu s vrahy Kuciaka: Vidím paralelu s mým případem!

Jiří Kajínek při rozhovoru pro stars24.cz 5

Autor: Jan Hrabě, stars24.cz

4. září 2020 10:50

I Jiří Kajínek sledoval kauzu vraždy slovenského novináře Mariana Kočnera, ve které včera zazněl překvapivý rozsudek. Známý český recidivista prozradil redakci stars24.cz, že vidí paralelu se svým vlastním případem, kdy zadavatel vraždy rovněž nebyl odsouzen, zatímco on dostal doživotí.

Slovenský soud ve čtvrtek zprostil podnikatele Mariana Kočnera obžaloby ve věci vraždy novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové. Případ sledoval i Jiří Kajínek, který byl před více než třemi lety omilostněn.

„Víte, my neznáme podrobnosti. V mém případě jsem byl odsouzen na doživotí a zadavatel byl osvobozen, takže to je úplně stejná paralela. To je docela zajímavé, ne?“ svěřil se známý český recidivista serveru stars24.cz.

Kajínek poukázal na to, že Kočner byl všemi dopředu odsouzen. „Všichni říkali, že je to jasný, že má velký prachy, všechno si zaplatil. Oni o tom Kočnerovi dopředu mluvili, že je pachatel. Tohle je přesně ono, že se dopředu mluví o něčem, že je to tak stoprocentně, a pak soud nakonec řekne něco jiného,“ konstatuje.

„Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský, když odůvodňoval, proč souhlasí s tím, aby mi Miloš Zeman udělil milost, tak řekl: Podívejte se na ten případ z toho úhlu, že zadavatele vraždy soud osvobodil a pana Kajínka odsoudil na doživotí. To říkal předseda Ústavního soudu, že tohle přece není normální. Pro mě je tady ta paralela s Kočnerem zajímavá,“ nechal se slyšet.

Omilostněný trestanec ale odmítl spekulovat o tom, zdali Kočner tahal za nitky v zákulisí. „Já si nic takového nemyslím, protože já to nevím, netuším to. Jde i o to, že vznikla obrovská hysterie, protože byl zavražděn novinář. A všichni dopředu říkali, co se stalo, jak se to stalo,“ uvedl.

Kajínek považuje za problematické i to, že zprostředkovatel vraždy Zoltán Andruskó vyměnil spolupráci s policií za nižší trest. „To jsou tihle svědci, kteří jdou něco dělat a potom chtějí nižší trest a jsou schopní obvinit kohokoliv z čehokoliv, jenom aby dostali nižší trest,“ myslí si.

„Nelze brát v potaz to, že pachatel řekl: Já vám řeknu pravdu, dejte mi nižší trest. On totiž řekne, co chce slyšet státní zástupce nebo policie. Když já tohle řeknu nahlas, tak samozřejmě budu zase ten špatnej. Pokud ale nejste vyloženě hloupí, tak je vám to jasné. Advokáti mu řeknou: Máš šanci se z toho dostat tímhle způsobem, řekni to, co oni chtějí slyšet. To je úplně normální,“ říká.

„Já znám člověka, který sedí v mírovské věznici zavřený na samotce, jezdí po republice a svědčí proti lidem, který v životě neviděl. Oni ho vozí jako cvičeného medvěda, dávají mu neprůstřelnou vestu, vozí ho eskorty a on svědčí v několika případech a nikomu to nepřijde divný. To je něco odporného, ale takhle to funguje,“ dodal Kajínek.

Témata: Jiří Kajínek vražda slovenského investigativního novináře Jána Kuciaka (26. 2. 2018) Marian Kočner Slovensko Ján Kuciak