Vražda v Břeclavi: Začal soud, pachateli hrozí 20 let vězení!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

7. března 2020 8:01

Až 20 let vězení, případně výjimečný trest, hrozí Antonínu Štaubertovi, který dnes stanul před Krajským soudem v Brně. Čelí obžalobě z dvojnásobné vraždy v Břeclavi. V přípravném řízení devětadvacetiletý muž vinu popřel, dnes po zahájení hlavního líčení odmítl odpovídat na otázky soudce i státního zástupce.

"Jsem nevinen," řekl Štaubert stručně novinářům, když jej eskorta odváděla z jednací místnosti. Soud bude pokračovat v dubnu výslechy znalců a svědků. Dnes senát s předsedou Michalem Zámečníkem prodloužil Štaubertovi vazbu. Zdůvodnil to například hrozbou vysokého trestu.

Štaubert podle obžaloby v rodinném domě v Břeclavi vraždil v noci na 6. srpna 2019. Obětí činu se stali 89letý muž a 44letá žena. Muži pachatel zasadil desítky bodných a řezných ran, ženě téměř stovku.

Policisté se domnívají, že Štaubert, který se s oběťmi krátce znal, přišel do domu krást. Majitel jej překvapil, a tak zabil nejprve jeho a poté i spolubydlící ženu. Z domu si odnesl několik tisíc korun a nějaké šperky, řekl novinářům státní zástupce Petr Bejšovec. K důkazům shromážděným proti Štaubertovi se vyjadřovat nechtěl, nejprve je musí projednat soud.

Nezaměstnaný Štaubert, otec pěti dětí, který chodí s pomocí berle, v minulosti vypověděl, že na místo vraždy přišel večer opilý na pozvání majitele. Hned když vstoupil, dostal ránu do hlavy a spadl ze schodů do sklepa. Ztratil vědomí, a když se probral, uviděl mrtvého majitele, poté našel v ložnici i zavražděnou ženu. Zpanikařil a utekl, policii nevolal. Bál se, že mu nikdo neuvěří, že je nevinen.

Policii zalarmoval druhý den odpoledne syn jedné z obětí. Kriminalisté na místě zajistili daktyloskopické i biologické stopy, o pomoc požádali případné svědky z řad veřejnosti, pracovali také se záznamy z městských kamer.

Když vyšetřovatelé později oslovili Štauberta, dobrovolně se dostavil na policii. Jako podezřelý se k činu přiznal. Později ale vinu popřel a stěžoval si na předešlý nátlak kriminalistů.

Témata: Vražda krimi soudy