Vražda na Táborsku: Tohle řekl znalec o obžalovaném!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

19. února 2020 10:43

Za nezralou osobnost s poškozenou sebekontrolou a sklony k impulzivnímu jednání označil znalec z oboru psychologie Filipa Vondráka, který podle obžaloby loni zavraždil na Táborsku muže. Hrozí mu až výjimečný trest. Znalec Karel Netík dnes u soudu v Táboře uvedl, že u Vondráka je vysoká možnost recidivy.

Tragédie se stala loni v srpnu. Kriminalisté zjistili, že obžalovaný po hádce šestačtyřicetiletého muže napadl nožem a několikrát jej bodnul. Po vraždě tělo ukryl na jednom pozemku a zamaskoval různými předměty, například větvemi a odpadem. Kriminalisté pak zavražděného našli několik dní po činu.

Podle testů má dvaadvacetiletý Vondrák inteligenční kvocient 70. "Je to hrubě podprůměrný intelekt. My jsme to dříve nazývali slaboduchostí," uvedl Netík u soudu. Podle něj je Vondrákova prognóza z psychologického hlediska směrem do budoucnosti značně nepříznivá. "Zvláště, pokud bude užívat alkohol," uvedl. Podle odhadu odborníku měl Vondrák v době činu v krvi 2,5 až 3,2 promile alkoholu. Netík řekl, že i tento fakt pomohl spustit agresivní jednání.

V souvislosti s případem jsou obžalovaní další dva muži. Podle kriminalistů o vraždě věděli, neinformovali o tom policii a navíc s Vondrákem vykradli dům i garáž zavražděného. Ukradli nářadí a další věci, které chtěli prodat. Hrozí jim až pětileté vězení.

Témata: Vražda krimi Policie ČR