NESKUTEČNÝ PŘÍBĚH: Babička údajně týrala Valerii (7)! Po holčičce se slehla zem

Násilí na dětech, ilustrační fotgorafie

Autor: stars24.cz, ČTK

21. ledna 2020 3:38

Pražský městský soud dnes projedná odvolání v kauze pohřešované nezletilé Valerie z Prahy. Nepravomocný rozsudek uložil její babičce osm let vězení za týrání a opuštění dívky, dále za zanedbání její výživy a také za zpronevěru dávek, které žena na svěřené dítě pobírala. Holčička je stále nezvěstná, policie po ní neúspěšně pátrá.

Žena, která je dívčinou poručnicí, tvrdí, že Valerii před časem ponechala v Německu u příbuzných. Ti to ovšem před soudem popřeli. Podle vyšetřovatelů babička sedmiletou dívku nejpozději před Vánocemi 2017 zanechala na nezjištěném místě. Předtím ji údajně rok a čtvrt týrala, stejně jako jejího bratra. Soud stanovil, že musí dívce uhradit 324.000 a chlapci 131.000 korun jako bolestné a nemajetkovou újmu.

Babička dostala Valerii a její tři starší sourozence do péče navzdory tomu, že byla v minulosti několikrát odsouzena včetně pětiletého trestu vězení za týrání vlastních potomků. K získání dětí jí pomohla pochvalná hodnocení, jež dostala od orgánu sociálně-právní ochrany dětí a od Klokánku, kde tehdy sourozenci přebývali. Podle státní zástupkyně si žena o děti zesnulého syna zažádala ze ziskuchtivosti a hrabivosti.

Témata: pohřešované osoby Týrané děti soudy děti