Záhadná smrt Janičky (†9)! Mohla romská holčička spáchat sebevraždu?

Jana Holubová (mrtvá Slovenka z Británie)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

11. ledna 2018 2:29

Slovenskem už několik dní otřásá podivný případ úmrtí devítileté Janičky Holubové. Ačkoliv se původně spekulovalo o možné sebevraždě či úmrtí z nedbalosti, nyní se ukazuje, že nemusí být vše tak, jak se zdálo.

Devítiletá Slovenka Jana Holubová si krátce před tragédií hrála ve svém pokoji v domě ve Velké Británii, kde s rodinou žila. Podle press.tv byla s několika dalšími dětmi a z neznámých důvodů si omotala pás od županu kolem krku

Není jasné, zda se pokusila o sebevraždu nebo šlo pouze o hru, jejíž následky děti nedomyslely, podle lékařů ale byla 40 minut bez života. Přivolaní záchranáři se sice pokoušeli dívku oživit, ale marně.

Poté, co byla dívka několik dní napojena na nemocniční přístroje, doporučili lékaři rodičům odpojit ji a nechat malou Janičku odejít. Slovenští Romové, kteří případ bedlivě sledovali, ale tento postup odmítli. Dívka však v neděli i přesto zemřela.

Na celém případu je podezřelý zejména postup rodiny, která dívku ukazovala v bezvědomí v nemocnici na sociálních sítích, a to dokonce v živých přenosech. Následně žádala o finanční podporu na její převoz na Slovensko.

I to vyvolalo vlnu pohoršení mezi veřejností, která živě diskutuje o tom, co se skutečně stalo. Podle řady lidí si dívka nemohla smrtelné zranění způsobit sama a někteří se dokonce domnívají, že Janičku zavraždili sami členové rodiny.

K samotnému případu se zatím úřady nevyjádřily. Podivné okolnosti úmrtí vyšetřuje policie, rodina však tvrdí, že pitva neprokázala, že by šlo o vraždu. Za vybrané peníze chtějí rodiče nechat ostatky dívky převést na Slovensko, kde ji chtějí pohřbít.

Většina slovenských i britských médií o případu také mlčí a nedaří se sehnat oficiální stanovisko jakékoliv zúčastněné strany vyjma rodičů. O tragédii se tak zatím živě spekuluje pouze na Facebooku.

Témata: úmrtí Jana Holubová (mrtvá Slovenka z Británie) Slovensko Velká Británie