Falešný gynekolog v hledáčku policie: Takhle řádil v Praze!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

4. prosince 2019 11:53

Případem padělání lékařského diplomu a ostatních úředních dokumentů se zabývá pražská policie. Stíhá třiačtyřicetiletého zdravotnického záchranáře, který se podle ní chtěl stát doktorem v oboru gynekologie a porodnictví.

Při opatření diplomu nejprve oslovil Státní tiskárnu cenin, nakonec dokumenty padělal sám v grafickém programu. Obviněný chtěl pracovat na pracovišti asistované reprodukce, při osobním pohovoru ve zdravotním institutu ho kriminalisté zadrželi. ČTK to dnes sdělila policejní mluvčí Lucie Drábková.

Muž se podle policie snažil opatřit několik originálů lékařského diplomu s ražbou na pergamenu. Ve Státní tiskárně cenin k objednávce diplomu doložil zfalšované úřední dokumenty jako například novinářský průkaz nebo potvrzení opravňující výrobu filmových dokumentů stvrzené padělaným razítkem se státním znakem. Diplom a ostatní osvědčení si vypůjčil bez vědomí jeho přítelkyně, která je lékařka.

Během jednání o výrobě rekvizit diplomů ve státní tiskárně cenin ho kriminalisté zadrželi a falzifikáty mu zabavili. Sdělili mu podezření ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, uvedla mluvčí.

Muž však ve svém jednání pokračoval. Diplom a potřebné dokumenty padělal v grafickém programu a prezentoval se jako lékař. "Muž odpověděl na nabídku práce lékaře u nejmenované zdravotní instituce a elektronicky zaslal diplom a ostatní osvědčení. Tyto úřední dokumenty tak užil jako pravé v úmyslu vykonávat činnost lékaře gynekologa na pracovišti asistované reprodukce," popsala mluvčí.

Kriminalisté muže obvinili ze spáchání trestného činu padělání a pozměnění veřejné listiny, za což mu hrozí trest odnětí svobody až na tři roky. Policie žádá další svědky či poškozené tohoto případu aby kontaktovali linku 158. "Je totiž pravděpodobné, že obviněný muž kontaktoval více zdravotních institucí, kde mohl předkládat falzifikáty dokumentů," dodala mluvčí.

Témata: krimi Policie ČR lékaři