Čech zemřel po pádu laviny v Rakousku, pohyboval se na uzavřené sjezdovce

Lavina, ilustrační fotografie

Autor: stars24.cz

5. ledna 2018 0:33

Lavina v tyrolském lyžařském středisku Ischgl dnes odpoledne zabila českého turistu. Muž byl podle policie na uzavřené sjezdovce, když se na protějším svahu utrhla lavina, informovala rakouská televizní a rozhlasová stanice ORF. Oběti lavin a nepříznivého počasí jsou hlášeny také například z Itálie či Francie.

Neštěstí v Tyrolsku se stalo po poledni, kdy byl Čech v zasažené lokalitě spolu s dalšíma dvěma osobami. Těm se lavina vyhnula. Sněhová masa se zjevně uvolnila sama od sebe. Oběť byla nalezena už mrtvá. Vyprošťování mrtvého těla bylo podle policie kvůli značnému lavinovému nebezpečí velmi obtížné.

Záchranáři byli přivoláni kolem 13:45 SEČ. Podle agentury APA jde o 43letého Čecha, který měl spolu s dvěma dalšími lidmi namířeno na sjezdovku, která byla už dva dny uzavřena. Čecha lavina zasypala v oblasti Velilltal. Druhé dva alpinisty převezla do údolí horská služba.

Ve značné části Alp bylo v posledních dnech po vydatných sněhových srážkách vyhlášeno zvýšené lavinové nebezpečí. V Rakousku, Švýcarsku, Itálii a Francii platí nyní vysoké stupně takového nebezpečí. Uzavřeno proto bylo mnoho silnic.

Například v celém Tyrolsku platí čtvrtý, tedy druhý nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a lavinová služba vyzývá k co největší obezřetnosti při pohybu ve volné přírodě. Ve francouzských Alpách byl vyhlášen nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí a uzavřeno bylo například známé zimní středisko středisko Chamonix.

Rakouský autoklub ÖAMTC doporučuje motoristům při cestách do západního Rakouska mít s sebou sněhové řetězy. Dopravu na mnoha silnicích podle něj komplikují uvázlé automobily.

Západní Evropu sužují sněžení, bouře a povodně. Z Francie jsou hlášeny tři oběti bouří doprovázených silným větrem.

Dnes na jihovýchodě země zemřela v zaplaveném domě zavaleném bahnem třiadevadesátiletá žena. Později přišla zpráva o úmrtí 50letého muže v savojských Alpách. Podle ministerstva vnitra jde o farmáře, který byl nalezen mrtvý ve sněhu poblíž obce Bonneval-Sur-Arc. Už ve středu zahynul 21letý lyžař, na něhož ve francouzském alpském středisku Morillon spadl strom.

V savojském regionu se rovněž pohřešuje hasič, který zachraňoval pár stojící na střeše automobilu, jenž uvázl v řece.

Ve středu si bouře ve Francii vyžádala 29 zraněných, z toho čtyři těžce. Dva lidé zemřeli v důsledku živlu také ve Španělsku. Muže a ženu smetla v Baskicku na pláži velká vlna.

Na severu a severovýchodě Francie bylo v noci na dnešek bez proudu 35.000 domácností. Ve středu do bylo 225.000 domácností. V metropoli Bernu zase vítr vyvrátil 13metrový vánoční strom.

Dva mrtvé si vyžádalo lavinové neštěstí na severu Itálie. Podle agentury DPA zahynuly ve středu matka s dcerou z Německa v lyžařské oblasti Schöneben-Haideralm. Úmrtí 45leté ženy a její 11leté dcery potvrdil lyžařský klub z bádensko-württemberského Ludwigsburgu, který vyjádřil svou soustrast. Dvojice byla součástí devítičlenné skupiny turistů z Německa.

V celé oblasti italského Jižního Tyrolska platí i dnes podle DPA značné lavinové nebezpečí. Středeční lavinu podle DPA kolem 14:00 SEČ vyvolala pravděpodobně německá skupina poblíž stanice lanovky. Na svahu hory Seeköpfl bylo velké množství sněhu a k tomu foukal silný vítr. Je pravděpodobné, že skupina lavinové nebezpečí podcenila.

Ve Švýcarsku bylo dnes na 14.000 domácností bez elektřiny. Nedaleko města Lucern byl naměřen vítr dosahující v nárazech rychlosti 195 kilometrů za hodinu. V metropoli Bernu zase vítr vyvrátil 13metrový vánoční strom.

Na severu a severovýchodě Francie bylo v noci na dnešek bez proudu 35.000 domácností. Ve středu to bylo 225.000 domácností.

Témata: Rakousko neštěstí Lyžování Laviny