Neštěstí v Brně! Čtyřčlenná rodina se otrávila plynem z karmy, žena zemřela

Zemní plyn

Autor: Jan Novák, stars24.cz

22. září 2017 19:50

Neštěstí se dnes nad ránem stalo v jednom z rodinných domů v Brně - Líšni. Čtyři lidé, z toho dvě děti se tam nadýchali oxidem uhelnatým, který nejspíš unikal z karmy v koupelně.

Mladé ženě už záchranáři ani veškerou snahu pomoci nedokázali. Další obyvatelé domu skončili v nemocnici. Jak dodává kolega Michal Janotka, únik plynu nejspíš způsobilo nedokonalé spalování plynového kotle.

Oxid uhelnatý, plyn bez chuti, bez vůně i bez zápachu. Podle záchranářů to ale může být tichý zabiják. Stačí málo, aby v nevětrané místnosti byla puštěná karma u které komín nepracuje tak jak má. A přesně to nejspíš způsobilo tragédii, která se teď, jak informuje FTV Prima, stala v Brně.

Neštěstí se stalo v přístavku tohoto rodinného domu v Brně - Líšni. Nad ránem tady zasahovaly všechny složky záchranného integrovaného systému.

Čtyři lidé, z toho dvě děti přitom nejspíš nějakou dobu v klidu spali. Vůbec tak netušili že je něco špatně a že se z domu stala v podstatě past ve které se hromadí oxid uhelnatý. Když se pak některý z členů rodiny probudil, bylo už bohužel pozdě.

Hedvika Kropáčková, mluvčí ZZS Jihomoravského kraje : Mladou ženu se i přes veškerou snahu zasahujících záchranářů už nepodařilo oživit, další tři pacienty, dvě děti a mladého muže posádky na místě ošetřily a poté převezli na interní ambulance brněnských nemocnic.

Unikající plyn se totiž v krvi váže na kyslík, který postupně vytěsňuje z organismu. Člověk se tak v podstatě pomalu otravuje.

Jaroslav Mikoška, mluvčí HZS Jihomoravského kraje : My sme přijeli na místo, místnost jsme odvětrali, zkontrolovali jsme jak je to s tím únikem, zjistili jsme, že skutečně z karmy v koupelně uniká oxid uhelnatý, takže sme karmu zastavili...

Andrea Cejnková, mluvčí PČR Jihomoravského kraje : Policisté samozřejmě pracují s variantou, že došlo k nešťastné události, k otravě oxidem uhelnatým, nicméně budou zjišťovat další skutečnosti.

Policisté tak budou zjišťovat třeba i to, jestli někdo nepochybil například při revizi plynového spotřebiče. Každý rok přitom u nás na otravu oxidem uhelnatým zbytečně zemře více než 100 lidí.

Odborníci přitom stále upozorňují že stačí opravdu málo. Pomohou vám třeba tyto jednoduché hlásiče, které vám dají jasný signál, že už je něco špatně a že v místnosti je větší koncentrace oxidu uhelnatého.

Témata: neštěstí Zemní plyn