ŠOK: Muž ukradl na Brněnsku tolik kyanidu, že by jím zabil 25 000 lidí

Policie ČR, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. července 2019 20:08

Devětačtyřicetiletý zaměstnanec firmy v Kuřimi na Brněnsku se podle policie pokusil z podniku pronést vysoce jedovatý kyanid. Tvrdil, že z něj chtěl separovat stříbro. Muž je stíhaný pro krádež, uvedl dnes na policejním webu mluvčí Bohumil Malášek.

Muže odcházejícího z noční směny kontroloval pracovník ostrahy. V tašce měl podle policie jedno kilogramové balení vysoce toxického kyaniduzhruba za 10.000 korun.

"Při dalším vyšetřování vyšlo najevo, že muž má v šatně ve skříňce odcizená ještě další dvě kilogramová balení chemikálie," uvedl mluvčí.

Policistům muž následně řekl, že z odcizené suroviny chtěl separovat stříbro a následně ho prodat. "Tímto způsobem prý chtěl řešit svou tíživou finanční situaci. Nyní je stíhaný pro krádež," uvedl mluvčí.

Kyanidy jsou jedovaté obecně, ve velké koncentraci způsobují smrt během několika minut. Ampulku s tímto jedem požil pár hodin po svatbě zřejmě i Adolf Hitler.

Podle televize Nova by jednokilogramové balení kyanidu stačilo na více než 8 tisíc smrtících dávek s průměrnou hmotností. Tři kilogramy by pak mohly usmrtit až 25 tisíc lidí.

Témata: krimi