V úterý opět přes 200 případů covidu! Jen v Praze jich přibylo víc než 100!

Ilustrační foto

Autor: stars24.cz, ČTK

29. července 2020 8:10

Denní nárůst počtu případů nemoci covid-19 byl v úterý v Česku druhý nejvyšší od konce června. Přibylo 260 potvrzených případů na celkových 15.799 od začátku epidemie.

Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Přírůstky případů nákazy koronavirem se přiblížily ke třem stovkám už minulý týden, kdy v pátek za den testy potvrdily 279 nakažených. Byl to nejvyšší denní růst od 28. června. Dál přibývá lidí aktuálně trpících covidem-19, jejichž počet v úterý přesáhl čtyři tisícovky.

Výrazný nárůst nakažených zaznamenali v úterý pražští hygienici. K úterním 18:00 činil nárůst 101 případů covidu-19 za předchozích 24 hodin, což byl nejvyšší denní přírůstek v Praze od začátku epidemie v Česku. Za nárůstem počtu nakažených v posledních dnech ve městě stojí mimo jiné ohnisko v nočním klubu Techtle Mechtle. Za posledních sedm dní bylo v Praze zaznamenáno přes 24 nových případů nemoci na každých 100.000 obyvatel.

Podle údajů ministerstva je aktuálně nejvážnější situace na Jihlavsku, kde bylo za posledních sedm dní zaznamenáno zhruba 60 případů nákazy v přepočtu na 100.000 obyvatel. Vysoký počet nově nakažených byl v uplynulém týdnu zaznamenán také na Prachaticku, a to 49 případů na 100.000 obyvatel. V Jihočeském kraji a na Vysočině musí kvůli šíření choroby lidé ode dneška na řadě míst opět začít nosit roušky.

V Česku už zhruba od poloviny července vytrvale roste počet aktuálně nemocných, tedy počet zaznamenaných případů covidu-19 po odečtení vyléčených a zemřelých. V úterý již dosáhl 4055, což je nejvíc od 17. dubna. Zatím nejvyšší počet aktivních případů covidu-19 byl v Česku od začátku epidemie 11. dubna, kdy bylo nemocných 4669.

V nemocnicích je kvůli covidu-19 podle posledních údajů ministerstva z úterního večera 108 lidí, z nichž 16 je ve vážném stavu. Ministerstvo v úterý údaj o hospitalizovaných po revizi snížilo z původních 150 téměř o třetinu. Audit dat avizoval v pondělí ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Podle něj se při auditu ukázalo, že desítky hospitalizovaných jsou nadále vykazovány jako nakažení covidem-19, přestože už tuto nemoc překonali a v nemocnici zůstávají kvůli jiným chorobám.

V úterý se podle aktuálních údajů ministerstva zvýšil počet zemřelých lidí s covidem-19 o jednoho na 373. I tento údaj ale ministerstvo zpětně snížilo, protože ještě v úterý večer uvádělo, že je zemřelých 374.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) bude dnes jednat s řediteli krajských hygienických stanic o situaci kolem šíření koronaviru. Tématem jejich schůzky by mělo být hlavně zavádění nové mapy Česka, která bude označovat epidemiologické riziko v jednotlivých okresech, nebo chytrá karanténa.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ministerstvo zdravotnictví