Vinobraní: Kam na něj dnes na poslední chvíli vyrazit?

Znojemské historické vinobraní

Autor: ČTK

11. září 2022 13:26

V Královské zahradě Pražského hradu se po dvouleté covidové pauze koná tento víkend vinobraní. Patnáctý ročník akce nabídne moravský burčák, degustaci šumivých a tichých vín či prodejní ochutnávku českých potravin i francouzských sýrů.

Na replice historického ručního lisu se bude lisovat čerstvá hroznová šťáva. Mimořádně bude dnes i v neděli otevřená Oranžerie s výstavou citrusů a ananasů. Prosklený tubus dlouhý skoro 90 metrů, který drží konstrukce z nerezové oceli, navrhla v roce 1999 architektka Eva Jiřičná.

Součástí vinobraní je představení vybraných slovinských vinařů i typických produktů a pochutin ze Slovinska.

Vinobraní nabídne i celodenní kulturní program. Dnes budou návštěvníkům hrát, zpívat a tančit folklórní soubory z Kyjovska. Organizátoři připravili i šermířský program pro děti. Vstup je zdarma.

Příští víkend se koná vinobraní na vinici sv. Kláry v Troji, na Grébovce bude 23. a 24. září. V sobotu 24. září se koná vinobraní na Svatováclavské vinice v areálu Pražského hradu. Jde o nejstarší českou vinici, jejíž historie sahá do 10. století.

Otevřením stánků s občerstvením i vínem začala v pátek i na jihu Moravy obě velká vinobraní. Letos výjimečně se koná 75. ročník Pálavského vinobraní v Mikulově a 38. ročník Znojemského historického vinobraní ve stejném termínu.

Obě vinobraní trvají až do neděle, hlavní část programu se ale odehrála už v sobotu. Na obě akce obvykle přijíždí desítky tisíc návštěvníků.

Témata: Znojemské vinobraní