Turista se nakazil na Kypru, málem se z něj stal invalida!

Kypr, ilustrační foto

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

22. května 2019 14:49 | Aktualizováno: 22. května 2019 16:09

Takhle si svou dovolenou nepředstavoval ani v nejhorších nočních můrách! Bývalý hasič Charles Johnson (66) se učí znovu chodit poté, co na Kypru prodělal vážnou nemoc!

Charles na začátku loňského prosince společně se svou manželkou Julií odjel na dovolenou na Kypr. Idylka se ale brzy změnila v peklo. Brit začal trpět průjmem a neustálou únavou. Po příjezdu domů do Velké Británie se symptomy ještě zhoršily.

Vydal se proto k doktorovi. Výsledky zdravotních testů ukázaly, že jeho tělo trpí kvůli dvěma druhům bakterií - Campylobacter a E.coli, které se nejčastěji vyskytují při otravě jídlem.

Jeho stav se neustále zhoršoval. A když už nebyl schopný se postavit na nohy, byl u něj diagnostikován Guillainův–Barrého syndrom, který je obvykle vyvolán akutním infekčním procesem. Syndrom se projevuje vzestupnou paralýzou začínající slabostí v nohou, která se šíří do horních končetin a obličeje.

Může také vyvolat vážné plicní problémy či problémy s autoimunitní nervovou soustavou. V takovém případě může syndrom skončit i smrtí pacienta.

Charles nakonec v nemocnici strávil asi deset týdnů. Teď do všeho zapojil i právníky, kteří mu mají pomoci získat odpovědi a spravedlnost po jeho strašném utrpení. „Nevím, jak se to stalo. Mám pocit, že na jisté odpovědi mám právo a chci vědět, jestli jsem měl šanci vyhnout se té noční můře," říká teď bývalý hasič.

Mluvčí společnosti RSD Travel, přes kterou Johnson na Kypr cestoval, sice uvedl, že firma stížnost eviduje, dodal ale, že se nesmí vyjadřovat k probíhajícím právním případům.

Témata: dovolená Kypr viry a bakterie