Žena měl rýmu, najednou oslepla. Zděšení lékaři varují: Může se to stát i vám!

lékaři

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

16. května 2019 16:48

Většina lidí při rýmě sáhne po nějakém spreji do nosu, všichni se ale natáhnou pro kapesník. Může vás ale smrkání ohrozit natolik, že skončíte v nemocnici se slepotou? Jak se ukázalo, tak ano.

Případ, který se odehrál v Británii, popsal magazín BMJ Case Reports. Podle něj skončila v péči lékařů šestatřicetiletá žena poté, co se vysmrkala. Namísto úlevy ji totiž potklo něco horšího, na obě oči oslepla.

Tím to ale neskončilo. Po chvíli se jí spustila z nosu krev a natekl jí celý obličej. Bolesti, které vše doprovázely, ji spolu s dalšími příznaky dostaly až do nemocnice.

Zde lékaři po důkladném vyšetření zjistili, že žena si při smrkání zlomila kůstku vedle oka. K tomuto jevu dochází jen zřídka, nejčastěji při ráně tupým předmětem do obličeje. Podle lékaře Sama Myerse z nemocnice v Middlesexu se ale může stát naprosto každému, stačí například schytat ránu míčem do obličeje.

Nebo si silně mačkat nos při smrkání. K tomu je ale zapotřebí ještě jeden faktor. Nejvíce jsou tímto ohroženi kuřáci, kteří mají v dutinách blízko očí měnící se tlak.

Ženě se nakonec zranění vyléčilo a bez trvalých následků. Musel to ale pro ni být obrovský šok. Zkuste si představit, že se vysmrkáte a najednou oslepnete.

Témata: Lidé lékaři