Máte běžný zápal, řekli lékaři ženě. Druhý den bojovala o život a přišla o půlku těla!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. dubna 2019 14:39

Australanka Tamara Impellizzeri byla v květnu hospitalizována se zápalem plic. Lékaři jí předepsali antibiotika a poslali ji domů. O 24 hodin později jí však šlo doslova o život. Přestaly jí totiž fungovat orgány.

Dvaačtyřicetiletá matka sedmi dětí měla zdravotní problémy. Lékař jí řekl, že jde o zápal plic, předepsal jí léky a poslal domů. Jenže už za pár hodin upadla Tamara do umělého spánku a začala bojovat o holý život.

Verdikt lékařů byl zdrcující - sepse. Sepse je celková reakce organismu na infekci. Stav se může rozvinout do těžké sepse a dále do septického šoku spojeného s poruchou funkce nebo se selháváním jednoho nebo více orgánů. Sepse bývá označována neodborným lidovým termínem otrava krve.

Tamara po dobu 8 dnů byla v indukovaném kómatu a v té době jí zkolabovalo srdce, plíce a ledviny.  „Když jsem se probudila z kómatu a tam bylo to... Černé nohy od kolen dolů a černá levá ruka," vzpomíná žena, která se po probuzení z kómatu dozvěděla, že jí musí amputovat chodidla a levou ruku. Zčernání je jedním z příznaků otravy krve. Mezi další patří malátnost, únava. Příznaky jsou často zpočátku velmi podobné právě zápalu plic.

Tamaře po dvou měsících amputovali ruku a obě nohy. Lékaři teď ale doufají, že zachrání dlaň na pravé ruce a zápěstí na levé ruce. „Když jsem znovu usnula, bylo to hrozné. Trápily mě noční můry a často jsem měla problém vrátit se do reality, o které jsem věděla, že v ní nebudu moci chodit,“ vzpomíná na své pocity Australanka.

Po měsících rehabilitace se teď Tamara učí, jak se hýbat s protézami. Tvrdí, že navzdory všemu si nechce přestat život užívat. Tamařina sestra prostřednictvím stránky GoFundMe založila sbírku, aby pro ni a její děti, které mají od pěti do 19 let, získala finanční prostředky.

Tamara je zatím v nemocnici, vybrané peníze mají pokrýt mimo jiné úpravu Tamařina domu tak, aby se v něm mohla normálně pohybovat. Tamařina sestra by také ráda pořídila auto speciálně upravené auto, aby se mohla Tamara sama odvézt, kam bude potřebovat.

Sbírka byla zahájena na konci října a jejím cílem bylo vybrat 30 tisíc amerických dolarů. Tato částka byla poměrně brzy překonána.

Témata: Lidé lékaři ženy