Mladík šel na vyšetření k urologovi, odešel znetvořený!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. dubna 2019 14:49

Lékařské chyby a omyly patří mezi ty nejzávažnější, jakých se kdo může dopustit. Někdy se jedná jen o vyšetření, které pacient neměl podstoupit, a nezanechají trvalé následky. Někdy ale způsobí nevratné změny!

Své o tom ví mladík, který navštívil nemocnici v Leicesteru. Měl podstoupit cystoskopické vyšetření močového měchýře. Lékaři se ale spletli.

Popletli si totiž diagnozu a namísto toho na mladíkovi provedli chirurgický zákrok. A to nevratný.

Muž totiž přišel o předkožku. Skončil obřezaný, ačkoliv k tomu nebyl jediný důvod. O chybě lékařů informoval deník Leicester Mercury. Zdaleka přitom nejde o první případ, kdy došlo k podobnému pochybení.

Dopátrat se přesného čísla chybných diagnóz je ale prakticky nemožné. Mnoho zemí či středisek je neeviduje a například v případě těch evropských prakticky nelze toto číslo zjistit. Lékařský magazín Journal of Cancer například uvádí, že až 30 procent diagnóz při onkologických onemocněních je nesprávných. 

Lékařský magazín Very Well Health dokonce tvrdí, že celkový počet všech chybných diagnóz dosahuje až 40 procent. "Chybná diagnóza popisuje situaci, kdy vám lékař řekne, že máte nějaké onemocnění nebo stav, ale není to pravda. Například by lékař by mohl diagnostikovat chřipku, ale pacient má ve skutečnosti lymskou boreliózu," uvádí server.

Jako příklad uvádí ženu, které je řečeno, že malá hrudka v prsou je neškodná, později se ale dozví, že je ve skutečnosti maligní. Jiná je zkušenost další ženy, která je poslána ke gastroenterologovi pro symptomy v oblasti žaludku, její skutečný problém je ale rakovina vaječníků, která vyžaduje zásah gynekologa.

V některých případech je poté diagnóza tak odlišná od skutečnosti, že výsledná špatná léčba nebo zameškaná léčba může způsobit smrt. 

Největší počet chybných diagnóz ale najdeme u pacientů s chronickými obtížemi. Podle vědců z Johns Hopkins Hospital se u těchto pacientů míra chybné diagnózy pohybuje mezi 40 až 80 procenty. Uvedli to ve studii, kterou publikovali na portálu Research Gate.

Témata: lékaři Velká Británie Lidé