Zhubla, ale drastická dieta si vybrala krutou daň! Lékaři jsou zděšeni!

Ilustrační foto.

Autor: Jiří Hrabal, stars24.cz

2. dubna 2019 16:12

Vyzkoušeli jste už různé diety a nic vám nepomáhá? Kúru, kterou podstoupila izraelská žena, ovšem rozhodně nezkoušejte. Sice výrazně zhubla, ale striktní dieta plná ovocných šťáv ji přivedla na nemocniční lůžko a hrozí ji doživotní následky. O případu informuje britský deník The Sun.

Neznámá žena z izraelského Tel Avivu byla hospitalizována poté, co tři týdny dodržovala velice striktní dietu, kterou jí doporučil alternativní terapeut. Žena podle doporučení po celou dobu konzumovala pouze ovocné šťávy a vodu. Kvůli nesmyslné kúře sice zhubla na čtyřicet kilogramů, zároveň ovšem skončila na nemocničním lůžku.

Lékaři přitom vůbec nejsou optimističtí. Nastalý nedostatek soli v organismu totiž zapříčinil poškození mozku, které může být i permanentního rázu. Sůl je přitom pro lidské tělo naprosto nezbytnou látkou, která reguluje hladinu tekutin v buňkách. Pokud je hladina soli nízká, tekutina se přesune do buněk a způsobuje otok.

V Izraeli není nutné, aby terapeut měl jakoukoliv kvalifikaci. Dieta, kterou ženě jeden z nich doporučil, ji však způsobila otok mozku a jeho pacientka se tak ocitla v ohrožení života. V nejtěžších případech totiž může nastat kóma a následně smrt. Žena je už několik dní na pozorování v nemocnici a zatím není jasné, jak se její případ vyvine.

„Rada, že detoxikaci lidského těla může způsobit ovocná šťáva, je nesprávná. Naše tělo je přizpůsobeno k odstranění toxických látek prostřednictvím jater a ledvin. Ovocná šťáva takový detox nezařídí,“ vysvětlil pro deník The Sun výživový poradce Rhiannon Lambert.

Neexistují však ani důkazy o tom, že by detoxikace prostřednictvím diety sestavené z ovocných šťáv měla způsobovat zdravotní problémy. Naopak pro některé lidi jde o celkem běžnou rutinu. Případ z Izraele přesto není prvním, kdy tato extrémní a striktní dieta vedla k závažným zdravotním potížím.

Témata: zdraví obezita Hubnutí lékaři Ovoce