Lékaři jsou v šoku! Matka porodila těhotné dítě!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. března 2019 11:31 | Aktualizováno: 29. března 2019 14:32

Fetus-in-foetu. Tento termín označuje abnormalitu, která je extrémně vzácná, a v překladu znamená plod v plodu. Prakticky si jej lze představit tak, že žena porodí dívku, která je už po narození sama těhotná. Poslední takový případ se objevil před pár týdny, první před více než dvě stě lety.

Když byla matka Monica Vega z Kolumbie v sedmém měsíci těhotenství, lékaři zjistili, že se uvnitř plodu nachází něco neobvyklého. Šlo o dvojče, které ale rostlo ve svém vlastním vaku, s vlastní pupeční šňůrou, rukama a nohama.

Lékařům bylo jasné, že po porodu musí "plod v plodu" ihned odstranit. Neměl by šanci na přežití a ohrožoval by na životě i jinak zdravé dítě.

Itzamara přišla na svět 22. února a její první cesta mířila rovnou na operační sál. Nevyvinuté dvojče v jejím bříšku museli lékaři vyoperovat. Dvojče vážilo 14 gramů a měřilo 45 milimetrů.

Celý zákrok byl poměrně riskantní, matka totiž musela porodit už ve 37. týdnu, aby dvojče nemohlo dále růst a potenciálně ohrozit orgány zdravé holčičky. Nakonec se vše povedlo.

Podle odborníků jde o extrémně vzácný případ, který byl prvně zdokumentován na počátku 19. století. Odhaduje se, že k podobné události dojde v jednom z 200 000 těhotenství. 

Podobné případy se občas odehrají i v Česku. Zdejší lékaři podle médií údajně evidují například případ ženy, u níž plod v jejím břiše objevili až v dospívání. Měl přitom už dokonce zuby a vlasy, přesto byl dávno po smrti.

Témata: lékaři Lidé