Pacient přišel do nemocnice v Kolíně s virózou, lékaři mu vzali krev a byli v šoku!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. března 2019 16:22 | Aktualizováno: 25. března 2019 20:42

Velmi netradiční případ řešili lékaři z Kolína nad Rýnem. Navštívil je pacient s příznaky střevní virózy, krevní testy ale ukázaly něco neuvěřitelného!

Devětatřicetiletý Němec si podle časopisu Annals of Internal Medicine lékařům po příchodu do univerzitní nemocnice postěžoval na bolest hlavy, nevolnost a zvracení. Později dokonce upadl do bezvědomí.

Lékaři měli nejprve podezření na střevní virózu, po odběru krve ale zůstali v šoku. Krev totiž nebyla červená, ale bílá.

Následné testy odhalily, že šlo o tuk, a další vyšetření ukázalo, že pacient trpí hypertriglyceridemií, tedy onemocněním vyvolávajícím zvýšení obsahu tuků (triacylglycerolů) v krvi.

Mastné kyseliny obsažené v těchto tucích jsou základním zdrojem energie, v případě tohoto muže ale byla jejich hladina překročena více než stonásobně. 

Lékaři museli muži urychleně udělat plazmaferézu, tedy oddělit z krve plazmu. Krev ale byla natolik hustá, že ucpala přístroj, který se na tento zákrok používá, život tak pacientovi zachránilo klasické pouštění žilou.

Z těla muže lékaři vypustili dva litry tukem nasáklé husté bílé krve, kterou nahradili červenými krvinkami a plazmou od dárce. 

Témata: lékaři Německo