Ženě se objevil flek na kůži. Po sedmi letech ji lékaři šokovali!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. března 2019 11:55 | Aktualizováno: 16. března 2019 18:26

Irka Margaret 'Mags' Murphyová celý život zbožňovala slunce a neustále se opalovala. Pak se ale objevily problémy s kůží. Několik let myslela, že má rozsáhlou psoriázu neboli lupénku. Nakonec však zjistila zarážející skutečnost.

Sedmačtyřicetiletá žena se rozhodla zveřejnit svůj příběh o boji se zákeřnou nemocí. O tom, že má rakovinu kůže, nevěděla dlouhá léta. Když se jí na tváři začaly objevovat velké červené fleky, vyhledala pomoc lékařů. Ti jí diagnostikovali psoriázu.

Lupénka neboli psorióza je jedním z nejčastějších kožních neinfekčních onemocnění postihující především kůži, kromě pokožky může ale postihovat též nehty a klouby. Nemoc postihuje přibližně 2–3 % populace a může být dědičná. Nejčastěji se změny kůže poprvé objevují mezi 10. a 25. nebo mezi 35. a 60. rokem života. V průběhu života může docházet k opakovaným výskytům nemoci.

Až teď po sedmi letech Margaret zjistila, že žila v omylu a trpí mnohem zákeřnější onemocněním. 

Margaret podle deníku The Mirror na čele měla dlouhá léta fleky, které nechtěly zmizet. „Před sedmi lety mi dermatolog řekl, že mám psoriázu. Později se mi tam však začaly tvořit i puchýře," popisuje. Nakonec lékař řekl, že provede kompletní testy, jenže čekací doba na ně byla 18 měsíců až dva roky.

„Poslala jsem urgentní žádost a o pár týdnů jsem tam byla,“ říká žena, která nechtěla tak dlouho čekat. Dozvěděla se, že její pokožka obsahuje rakovinné buňky, a tak jí byla nasazena domácí chemoterapie. Margaret celou věc přijala a rozhodla se o svůj průběh léčby podělit na Facebooku, kde pravidelně sdílela své fotografie. 

Díky její příspěvkem už mnoho lidí zjistilo, že také trpí stejným onemocněním, přičemž si mysleli, že jde o psoriázu. Margaret dodává, že si je vědoma toho, že se celý život vystavovala přímému slunci a opalovací krémy nepovažovala za podstatné. Varuje proto všechny, aby se na slunci pohybovali co nejméně a zdůrazňuje, že je třeba používat krém s minimálním ochranným faktorem 30.

Témata: Lidé lékaři