Paterčata potřebují pomoc veřejnosti: Rodina zveřejnila nový seznam věcí. Ale nežebráme, hájí se matka

Alexandra Kiňová

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

1. března 2019 15:19 | Aktualizováno: 2. března 2019 20:33

První česká paterčata letos oslaví šesté narozeniny! I proto jejich rodiče, Alexandra Kiňová a Antonín Kroščen, začínají shánět potřebné pomůcky. Rodina proto zveřejnila aktuální seznam toho, co potřebuje!

Děti rostou jako z vody! „Paterčata od ledna 2019 navštěvují předškolní vzdělávací program Maxík, který jsme mohli díky dárcům hradit z transparentního účtu. Velké poděkování patří i všem, kdo poslali vánoční dárky,“ uvedli Alexandra Kiňová a Antonín Kroščen na stránkách Rodinného centra Milovice, které rodinu od počátku podporuje.

Paterčata nastoupila předloni v září do školky a tam je hned rozdělili. Konkrétně do dvou tříd, což dětem jen prospělo, uvedla tehdy jejich maminka. 

Ale protože je dětem už pět let, už brzy by měly školku vyměnit za školu. I proto rodinu čeká nelevné pořizování pomůcek – a to hned pětkrát! „Čeká nás 5x příprava dětí na ZŠ. Děti jsou narozeny v červnu, proto požádáme o odklad školní docházky. Chystáme se již raději dopředu a kromě pravidelného procvičování dovedností již začínáme shánět první pomůcky do ZŠ,“ vysvětlují rodiče.

Kromě finanční pomoci na transparentní účet rodina pravidelně zveřejňuje i seznam věcí, které pro děti potřebuje. Na něm nechybí například tepláky, pyžama, trička či trenýrky. „Paterčata aktuálně nosí vel. 122, sháníme větší věci,“ píše rodina, která žádá o oblečení ve velikosti 128. Kromě toho by rodina uvítala i dětské šampony či sprchové gely a přípravky na rýmu, nachlazení a teplotu.

Maminka paterčat ovšem odmítá kritiku, že snad žebrá. „Máme transparentní účet, tak může pomoci každý, kdo bude chtít. Ale já nechci vypadat, že žebráme. Tak to není. To je pro mě nepříjemné,“ řekla Saša pro eXtra.cz. Rodina občas navíc musí čelit nepříjemným situacím. „Je to třeba před narozeninami, zveřejní se výzva a pak dostáváme ošklivé vzkazy, a dokonce i dopisy,“ přiznala matka šesti dětí.

Hodně lidí jim prý drží palce, najdou se ale i tací, kteří na ni útočí. „Já se občas divím, čeho všeho jsou lidé schopni,“ posteskla si Alexandra Kiňová.

Historicky první česká paterčata se narodila 2. června 2013 tehdy třiadvacetileté Alexandře Kiňové a Antonínovi Kroščenovi. Holčička dostala jméno Terezka, jednovaječná dvojčata jsou Michael a Deniel, další kluci se jmenují Martin a Alex. Mají ještě staršího bratra Antonia, který už chodí do čtvrté třídy.

Témata: Alexandra Kiňová děti