Malý chlapec dostal teplotu, za chvíli zemřel! Lékaři řekli rodině zdrcující zprávu!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. ledna 2019 18:11

Čtyřletý Američan Leon Sidari náhle zemřel kvůli chřipce pouhé dva dny poté, co se začaly projevovat její první příznaky. Podle lékařů přitom stačilo rutinní očkování a malý chlapec by nadále žil. Rodičů, kteří odmítají očkování svých dětí, přitom nadále přibývá.

Leonova Matka Laura popisuje, že prvotní příznaky chřipky byly naprosto běžné. Leona bolela hlava i další části těla a měl horečku. Už za pár hodin měl ale čtyřletý chlapec velké dýchací obtíže a tak jej matka rychle odvezla do nemocnice. Tam mu lékaři diagnostikovali kromě chřipky ještě zápal plic.

„V nemocnici přišel moment, kdy můj mozek pochopil, že syn umírá, ale srdce se tomu bránilo,“ popisuje Laura nejhorší chvíle svého života. Sidariová teď prosí lidi, aby své děti nechali očkovat při první možné příležitosti, a to i prostřednictvím kampaně na sociálních sítích pod hashtagem #FluShotsForLeon.

Očkování přitom poslední dobou stále častěji provází různé mýty a dezinformace. Rodiče se mnohdy domnívají, že když nenechají očkovat své dítě, rozhodují pouze o vlastním osudu. Neočkované děti ale ohrožují i zdraví dětí, které jsou na vakcinaci moc malé, což vede k epidemiím nejrůznějších nemocí.

Právě věk představuje zásadní překážku. Většina rodičů nadále dává na doporučení lékařů a nechává své děti očkovat, některé vakcíny se však podávají až při dosažení určitého věku. To může vést, podobně jako v případě rodiny Sidariových, až k tragickým následkům.

Jedním z mála smysluplných důvodů, proč se vakcinaci vyhnout, je slabý imunitní systém, očkování by takovým lidem stejně nemuselo pomoct. U některých dětí pak hrozí i nežádoucí, až život ohrožující alergické reakce. V takových případech jsou lidé od očkování osvobozeni.

Jinak jsou však vakcíny vysoce efektivní, třeba očkování proti spalničkám funguje v 99 % případů. Přesto v poslední době počet nakažených tímto virovým infekčním onemocněním dramaticky stoupá. Mohou za to právě odpůrci očkování, kteří vystavují nejen sebe a svoje děti nepřiměřenému riziku. Příběh rodiny Sidariových mluví za vše.

Témata: Lidé děti nemoci