Rodina si půjčila peníze od nebankovní firmy, ze dne na den skončila na ulici!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

22. ledna 2019 15:56

Obáváte se finančních půjček od nebankovních společností? Možná máte dobrý důvod. Ukazuje to případ, který zveřejnila slovenská média. Tamní rodina si kvůli těžké životní situaci půjčila peníze od jedné ze společností poskytující půjčky, namísto zlepšení se ale dočkala pravého opaku. Skončila na ulici a přišla o střechu nad hlavou.

Jedenačtyřicetiletý Peter si v roce 2005 koupil se svou bývalou ženou na hypotéku jednopokojový byt v Trnavě, který má dnes hodnotu kolem 70 tisíc eur (1,8 mil. korun). Manželka ale rodinu opustila a on zůstal sám se dvěma dětmi ve věku 11 a 16 let sám.

V roce 2012 přišla další rána, Peter přišel nečekaně o práci. A tehdy podle svých slov udělal největší chybu v životě. "Dělal jsem ve Volkswagenu a ze dne na den jsem byl nezaměstnaný. Musel jsem platit hypotéku. Půjčil jsem si 10 tisíc," říká nešťastný muž s tím, že další dva tisíce eur vynaložil na poplatky za vyřízení půjčky. Celkově tedy dlužil 12 000 eur.

Otec dvou dětí podepsal podle serveru Nový Čas smlouvu s nebankovní společností Loaners, u níž oproti půjčce zastavil svůj byt. To, co podepsal, ale nebyla zástava. "Myslel jsem si, že bytem zajišťuji pouze půjčku, ve skutečnosti jsem však podepsal rovnou převod bytu," vysvětluje.

Půjčku sice poctivě splácel, později však zjistil, že ve skutečnosti platil nájemné za byt, který byl již v té době přepsán na nebankovní společnost, a dluh se vůbec nesnižoval. Poto se obrátil na soud.

Tam ale Peter neuspěl. Neměl totiž peníze ani na soudní poplatky, proto bylo celé řízení zastaveno. To se sice následně obnovilo a Peter si našel další práci, nebankovní společnost ale mezitím získala exekuční příkaz na vystěhování rodiny z bytu.

To pravé peklo ale nastalo minulý týden, kdy před domem zastavila velká dodávka a Petra se dvěma dětmi exekutoři vystěhovali na ulici. Bez ohledu na probíhající soudní jednání. Rodina v tu chvíli ani nevěděla, kde stráví blížící se noc.

"Bylo to hrozné, naházeli nám všechny věci do pytlů, nádobí, oblečení, všechno, co jim přišlo pod ruku," řekl serveru Peter. Soud mu nakonec dal za pravdu, přesto ale bude muset uhradit poplatky spojené s vystěhováním.

Témata: Lidé firmy půjčky EUR