Lékaře vyděsil vážně nemocný muž! Nikdo neví, co se mu stalo!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. listopadu 2018 10:55

Naprosto bezprecedentní případ řešili lékaři v Kolumbii – muž se totiž „nakazil“ rakovinou od parazita žijícího v jeho těle a na následky toho zemřel. Lékařskou zprávu zveřejnil server The New England Journal of Medicine.

U 41letého muže byla v roce 2006 zjištěna nákaza virem HIV. Nebral ale léky, a to vedlo ke snížení množství bílých krvinek. O šest let později, v roce 2013, si stěžoval na únavu, horečky, kašel a úbytek váhy. Krom velké přítomnosti viru v krvi doktoři také zjistili, že má tasemnici dětskou (Hymenolepis nana).

Po vyšetření lékaři zjistili, že má muž také drobné nádory na plicích; rakovinotvorné buňky byly nalezeny také v jeho játrech a nadledvinkách. Jenže na to, aby se jednalo o lidské buňky, byly příliš malé.

Jeho stav se tak pro lékaře stal záhadou. Teprve po dalších testech lékaři zjistili, že nádorové buňky obsahují DNA tasemnice. Tou dobou už bohužel pro muže bylo příliš pozdě – zemřel tři dny po tomto zjištění.

Jedná se o první známý případ, kdy k něčemu takovému došlo. Ačkoliv se zřejmě jedná o velmi vzácný a unikátní případ, vzbudil u lékařů značnou pozornost, protože se jedná o u lidí nejčastěji se vyskytující druh tasemnice – podle serveru je jím nakaženo asi 75 milionů lidí.

Témata: lékaři nemoc