Tragédie, která otřásla Británií! Žena vinou lékařů přišla o dítě, ještě se ani nenarodilo!

Dívky v depresi, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. listopadu 2018 22:21

Sedmatřicetiletá Victorie McMahonová z britského Liverpoolu si prochází peklem. Stalo se jí totiž to nejhorší, co může stávajícího či budoucího rodiče potkat. Přišla o dítě. A to vinou lékařů.

Victorie trpí epilepsií a proto se na začátku těhotenství rozhodla poradit s lékaři, jestli je to vlastně dobrý nápad. 25. listopadu 2010 proto navštívila zdravotnické centrum Speke Neighbourhood Centre.

Zde se zeptala se své praktické lékařky na radu ohledně těhotenství, protože si nebyla jistá, jestli je pro ni bezpečné otěhotnět. Ta ji odkázala na kliniku zabývající se reprodukcí a těhotenstvím. Ženě ale neřekla malou, avšak podstatnou věc. Lék na epilepsii, který užívala, totiž obsahoval valproát sodný.

Lékařka se o jeho negativním účinku nezmínila ani o měsíc později, kdy za ní opět přišla těhotná McMahonová. Lék přitom představuje značné riziko pro nenarozený plod, protože způsobuje fetální syndrom. Žena tak o dítě přišla.

Případ se dostal až k soudu, který uvedl, že každý lékař si je vědom toho, že antiepileptika, včetně valproátu sodného, zvyšují riziko malformace plodu. Navzdory fyzické bolesti z porodu žena utrpěla i psychickou újmu a soud jí proto dal za pravdu.

Osm let po tragické události proto bylo rozhodnuto o tom, že matka má právo na odškodné ve výši 150 tisíc liber. "Pro mě to není o penězích, ale o spravedlnosti," říká Victorie, která je z celé věci dodnes zdrcená.

Témata: Lidé ženy Velká Británie