Lékaři jsou v šoku! Desetiletý chlapec přijel do nemocnice s něčím, co ještě nikdo neviděl!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. listopadu 2018 14:20

Desetiletý britský školák Jack Searle šokoval lékaře v nemocnici v Addenbrooke natolik, že museli vyměnit diagnostický přístroj. Nemohli totiž uvěřit výsledkům, které naměřili a mysleli si, že jde o poruchu. Jak se ale ukázalo, nešlo.

Podle jeho matky Laury vše začalo ve chvíli, kdy jí zavolali ze školy, že se Jackovi udělalo špatně. Okamžitě jela s manželem za ním. Chlapec byl bledý a malátný. Rodiče ho proto odvezli na pohotovost.

Lékaři v Addenbrooke mu změřili puls a zůstali v šoku. Hodnota jeho srdeční frekvence byla trojnásobně vyšší než u zdravých lidí. Rozsah frekvence srdeční činnosti se u zdravých lidí pohybuje v rozpětí od 60 do 100 úderů za minutu.

Sestřička, která chlapci měřila pulz, ale nevěřila vlastním očím. Srdeční frekvence desetiletého chlapce totiž dosahovala hodnoty 370 úderů za minutu.

"Sestřička si myslela, že má vadný přístroj, tak ho vyměnila za jiný," řekla podle portálu metro.co.uk matka. "Jenže první přístroj se nemýlil," dodala matka, která byla v šoku stejně tak jako lékaři. Její syn přitom neměl dosud žádné zdravotní problémy.

Chlapce lékaři stabilizovali betablokátory a později mu diagnostikovali supraventrikulární tachykardii. Lékaři rodičům oznámili, že jejich syn musí jít na operaci, v opačném případě to jeho srdce nevydrží. Pokud se zákrok nepodaří, chlapec bude potřebovat kardiostimulátor.

Nakonec se operace, kterou Jack nedávno podstoupil, povedla. Podle dosavadních zjištění je ale Jack jediným dítětem na světě, kterému tlouklo srdce s tak intenzivní tepovou frekvencí. Překoná ho snad jen jeden pacient, jehož srdeční frekvence dosahovala neuvěřitelných 480 úderů za minutu.

Témata: lékaři Velká Británie dětské Děti