Co se stalo v autobusu číslo 375? Záhada dodnes děsí stamiliony lidí!

Autobus, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. listopadu 2018 10:30

Píše se 14. listopad roku 1995 a na autobusové zastávce na okraji Pekingu čekají dva lidé. Do půlnoci zbývá pár minut a starší pán s klidným mladíkem jsou jedinými lidmi široko daleko. Neznají se, nikdy se neviděli, a spojuje je pouze čekání na poslední autobus, který touto trasou dnes projede. Ten pod číslem 375 přijel chvíli před půlnocí.

Zatímco starší muž se posadí v přední části autobusu, mladík si sedne o několik sedadel za něj. V autobuse jedoucím ze zastávky Yuan-ming-huan není kromě nich, řidiče a palubní stewardky, která má na starosti výdej a kontrolu lístků, nikdo další.

Autobus se rozjede, po chvíli ale začne opět brzdit. Řidič totiž na okraji vozovky spatří mávající stíny. Když zastaví, dovnitř vejdou tři lidé, dva muži po obou stranách podpírající třetího. Ten měl skloněnou hlavu a nebylo mu vidět do obličeje. 

Všichni se posadili a autobus se dal opět do pohybu. Krátce na to se starší muž zvedl a šel dozadu k mladíkovi, s níž čekal na zastávce. Pokusil se mu ukrást peněženku, což mezi oběma vyvolalo hádky a tahanice. Řidič autobusu si nechtěl nechat narušit poklidný a tichý večer, a proto zastavil a oba je vyhodil z autobusu.

Autobus se následně rozjel a po chvíli zmizel ve tmě, zatímco mladík se starším mužem zůstali uprostřed opuštěné silnice. V tu chvíli stařec řekl mladíkovi, že mu zachránil život, protože tři noví pasažéři, kteří přistoupili cestou, nebyli lidé. Údajně totiž neměli nohy.

Oba se odebrali na nejbližší policejní stanici, kde svůj příběh vypověděli strážníkům. Ti se jim ale vysmáli a nevěřili jim ani slovo. Až do druhého dne, kdy dopravní společnost vydala znepokojivou zprávu: "Autobus číslo 375 v noci za záhadných okolností zmizel. Pohřešuje se řidič i stewardka."

Policie autobus marně hledala dlouhé hodiny a okruh pátrání se postupně rozšiřoval. Nakonec byl nalezen třetí den. Nacházel se sto kilometrů od svého cíle Xiang-shan, potopený ve vodní nádrži. Uvnitř autobusu potápěči objevili tři lidská těla a v nádrži se namísto paliva nacházela lidská krev. Co přesně se stalo ale nikdy nikdo nezjistil.

Příběh o autobusu číslo 375 je nejznámější čínskou povídkou a podle milionů lidí se zakládá na pravdivé události. Server Mysteries Run Solved, který se zabývá vyvracením podobných tajemných událostí, tvrdí, že na celé věci nesedí několik faktů.

Těla se za tři dny ve vodě nerozloží natolik, aby nešlo zjistit, co se s nimi stalo. Autobus by navíc neměl pravděpodobně tolik paliva, aby po celodenní jízdě ujel dalších sto kilometrů. A tvrzení, že v nádrži policisté namísto paliva nalezli lidskou krev, má spíše za báchorku.

Ačkoliv nejde o starou událost, o tom, jestli se skutečně stala, existuje jen pramálo informací. Podle serveru je pravděpodobné, že šlo spíše o podivně vyhlížející případ vraždy. Přesto se dodnes jedná o nejoblíbenější čínský příběh, jehož tajemství zřejmě nikdy nikdo nerozlouskne.

Témata: Čína Autobusy