Mladík byl na koupališti, za pět dní zemřel. Šokovaní lékaři varují: Může se to stát i vám!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. října 2018 18:00

S neobvyklým případem se setkali lékaři z amerického New Jersey. Hospitalizovali totiž nemocného mladíka, který po několika dnech zemřel. Co přesně bylo příčinou jeho obtíží neví, zřejmě se ale nakazil v místním akvaparku.

Devětadvacetiletý Fabrizio z New Jersey zemřel na vzácnou infekci mozku. Podle lékařů se jí nakazil při pobytu v akvaparku. Nemoc ale k jejich zděšení postupovala překvapivě rychle a nedokázala ji zastavit ani antibiotika. 

Krátce po návratu z akvaparku Cable Park Surf Resort v Texasu byl mladík hospitalizován s nesnesitelnými bolestmi, otokem hlavy a dezorientací. Výsledky vyšetření mozkomíšního moku potvrdily přítomnost parazita Naegleria fowleri, zvané améba.

Ta je ve světě medicíny označována za požírače mozku a jednou z jejich příznaků je, že totálně poblázní imunitní systém. Parazit přežívá ve vodě a do těla pronikne přes nos. Na léčbu antibiotiky vykazuje mimořádnou odolnost.

Jestli se ale mladík skutečně nakazil v populárním akvaparku zatím nikdo neví. Hygienici i lékaři nyní usilovně porovnávají vzorky vody a hledají stopy parazita. Pokud by je nenašli, zůstane jeho případ zřejmě záhadou.

Je ale pravděpodobné, že se parazit ve vodě objeví. Améba totiž není ničím neobvyklým. Naopak, ve vodě se vyskytuje poměrně hojně, a to včetně těch českých. Podle lékařů se může nakazit skoro každý a obrana proti parazitovi neexistuje, stejně jako léčba. 

Úmrtnost je navíc vysoká, až 95 procent nakažených zemře, většinou do dvou týdnů. Největší epidemie nákazy se odehrála před více než padesáti lety, a to právě v Česku!

Témata: Lidé lékaři