Slovák už pět let v noci nespal. Spánek ho může zabít!

Spaní na zádech je nejzdravější. Pokud tím nebudíte partnera

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. září 2018 9:10

Tibor Dančo ze Slovenska nemá jednoduchý život. Lékaři mu zjistili spánkovou poruchu dýchání, která by ho mohla zabít. Proto už více než pět let ani jednu noc nespal.

Vitální senior ze Slovenska je ve svém věku aktivnější, než mnoho jeho vrstevníků. A to přesto, že už pět a půl roku v noci nespí. Lékaři mu totiž zjistili apnoe, spánkovou poruchu dýchání, která by mohla zapřičinit, že se už nevzbudí.

S manželkou proto vymysleli způsob, jak se s nemocí vypořádat. Zatímco jeho žena v noci spí, on je aktivní. Zdřímne si naopak přes den, kdy ho manželka hlídá, aby nedošlo k zástavě dechu.

"Už pět a půl roku jsem nespal ani jednu noc. Žena spí v noci a já přes den," vysvětlil televizi Markíza Tibor. Být vzhůru v noci není jednoduché. Musel si proto najít činnost, která ho zabaví, a tu objevil v tvorbě výrobků ze dřeva a přírodních materiálů. "Snažím se být co nejméně hlučný, všechny věci se dají dělat potichu," prozradil.

Syndrom spánkové apnoe je poměrně časté onemocnění. Je charakterizováno poruchou dýchání projevující se zástavou dechu během spánku. Mnohdy je provázeno chrápáním a sníženou zásobou těla kyslíkem během spánku. 

Léčba apnoe je možná pomocí speciálního přístroje, který zabezpečuje pomocí nosní masky přetlak v dýchacích cestách. Zabraňuje tak kolapsu hltanu. Pacient je ale nucen používat přístroj každou noc.

Témata: Lidé spánek