Ženě vyrostly na jazyku černé chlupy! Důvod ji šokoval!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. září 2018 11:58

Antibiotika jsou jedním z největších vynálezů lidstva a každoročně zachraňují miliony životů po celém světě. Mnoho lidí má v jejich účinky a v lékaře takovou důvěru, že přeskakují příbalové a nepřipouští si, že by se jich mohly týkat vedlejší účinky. Podobně jako jistá Britka.

Padesátiletá britská pacientka trpěla po prodělané autonehodě infekcí, která se jí šířila v nohách. Lékaři ženě proto nasadili antibiotika a poslali ji domů. S sebou si odnášela účinné léky meropenem a minocyklin.

Stav ženy se postupně zlepšoval, po týdnu ale přišel šok. Pociťovala v puse podivný pocit a když se po ránu podívala do zrcadla, zůstala šokovaná stát neschopna pohybu. Na jazyku jí totiž vyrostly černé chlupy.

Lékaři zjistili, že za jejich vznikem stojí minocyklin, ne však jeden z jeho vedlejších účinků, ale alergie na něj, kterou žena trpěla a nevěděla o ni.

"Nejde o nebezpečný příznak. Papily, z nichž chloupky vyrůstaly, neohrožují lidské zdraví," píší odborníci v časopise The New England Journal of Medicine.

Na minocyklin ženy reagují citlivěji než muži, po vysazení přípravku ale začaly chloupky z jazyka pacientky pomalu mizet a její stav se postupně stabilizoval.

Témata: Lidé lékaři