Muž se škrábl o hřebík, pak upadl do kómatu!. Rodině řekli, že se asi nedožije rána!

Lékaři

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

9. září 2018 12:01

Doktor přednášel studentům na univerzitě o příznacích sepse. Ironií je, že na ni sám skoro zemřel! Zachránil ho vlastní bratr, také lékař, který si všiml příznaky nebezpečné smrtící infekce.

Doktora Michaela Portera (45) převezli do nemocnice poté, co mu pomohl jeho bratr, který si všiml, že Michael není v pořádku. Sám Michael si však neuvědomil, že se cítí špatně po tom, jak se hřebíkem škrábl do ruky. „Sepse se šířila z rány do celého mého těla a ovlivnila můj úsudek o příznacích,“ vzpomíná Michael.

Porter na tom byl hodně špatně, dokonce upadl i do kómatu. Lékaři jeho ženě a zbytku rodiny dokonce řekli, že zřejmě nepřežije noc. Nakonec to zvládl, ale probral až za tři měsíce. Během prvních dvou týdnů musel být několikrát resuscitován. Když se probral kvůli svalové ztrátě nemohl pořádně chodit.

Trvalo mu dlouhých 9 měsíců, něž se dal dohromady a vrátil se ke své práci - k přednášení na univerzitě. „Necítil jsem se dobře, ale ve skutečnosti jsem si vůbec neuvědomoval, jak špatně jsem na tom. Měl jsem horečku, byl jsem vyčerpaný a byl jsem i trochu zmatený. Toto všechno jsou varovné příznaky sepse," cituje Michaela list Daily Mail.

Klíčovým příznakem pak bylo, když začal Michael vyprávět nesmyslné věci, byl zmatený a měl třes. Naštěstí v pravou chvíli si to všiml jeho bratr Martin. „Nemusíte být lékař, abyste si to všimli," řekl Martin. 

Nejzajímavější na tomto příběhu je fakt, že Michael o sepsi přednáší. „Nikdy by mě nenapadlo, že o této infekci budu přednášet a že ji sám na vlastní kůži přežiju," dodává Michael.

Témata: zdraví lékaři nemoc