Šokující nemoc v Evropě! Lidem hnijí pohlavní orgány!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. srpna 2018 12:14

V Británii se objevila pohlavní choroba, která je častěji k nalezení u obyvatel subtropických zemí. Ženě, která se jí nakazila, doslova hnijí genitálie.

Podle britských médií je choroba v Evropě poměrně vzácná a lidí si ji nejčastěji přivezou například z Afriky nebo Asie. Nemoc má navíc velmi dlouhou inkubační dobu a propuknout může až po několika měsících, během kterých dotyčná osoba netuší, že byla nakažena.

Granuloma inguinale, jak se choroba odborně nazývá, je přitom sexuálně přenosná. S takto dlouhou inkubační dobou proto nelze vyloučit, že nemocný pacient během posledních týdnů či měsíců nemoc nešířil dál.

Jednou z nakažených je i žena, která navštívila lékaře s nechutnými vředy na pohlavních orgánech, které způsobují rozpad tkáně a zapřičiní, že genitálie nemocného člověka postupně hnijí. 

Původcem onemocnění jsou bakterie calymmatobacterium granulomatis, které infikují pokožku v okolí pohlavních orgánů, třísel nebo v anální oblasti. Bakterie následně začnou kůži i svalovou hmotu pod ní požírat.

Nemoc je léčitelná antibiotiky, zanechává ale trvalé následky a doživotně zohyzděné pohlavní orgány. Někdy je také nezbytný chirurgický zákrok, při němž musí lékaři postiženou tkáň odstranit.

Onemocnění se přenáší během vaginálního, análního nebo orálního styku. Vředy při styku praskají a jejich obsah proniká do těla partnera, čímž dojde k nákaze.

Mezi nemocnými je dvakrát více mužů než žen a nejvíce zasažena věková skupina je od 20 do 40 let. Prvními příznaky jsou červené vředy v okolí genitálií, proto by lidé, kteří měli nechránění styk nebo cestovali do zemí Afriky či Asie a objevily se jim podobné vředy měli neprodleně navštívit lékaře.

Témata: Lidé nemoc lékaři