Šok na dovolené: Nadržený delfín terorizoval turisty!

Delfíni, ilustrační fotografie

Autor: Petra Sedláčková, stars24.cz

29. srpna 2018 19:35

Legendární film Čelisti v mnoha lidech vyvolal (mnohdy oprávněný) strach ze žraloků. Věděli jste ale, že i plavání s delfíny může být za jistých okolností velmi nebezpečné? Přesvědčili se o tom turisté ve Francii.

Pobřežní vesnice Landévennec v Finistère ve francouzské Bretaně musela vyhlásit zákaz koupání a potápění kvůli přítomnosti nadrženého delfína skákavého. Ten byl tak při chuti, že dokonce začal terorizovat plavce, uvádí CNN.

Zvíře bavilo návštěvníky místní pláže několik týdnů, když však přišlo období páření, začalo se k lodím a plavcem přibližovat až příliš. Radnice měla obavy, že by se třímetrový delfín, který dostal přezdívku Zafar, mohl pokoušet o kontakt s lidmi, protože neměl nablízku žádnou partnerku.

Místní starosta Roger Lars proto 20. srpna médiím oznámil, že zakázal koupání na pláži a vydal nový předpis, který místním plavcům zakazuje, aby se k delfínovi přiblížili na více než 40 metrů. V případě jeho porušení lidem hrozí pokuta až 39 eur.

Cílem starosty prý bylo ochránit lidi. „Několik plavců bylo velmi vyděšeno,“ přiznal Lars. Zákazu předcházela situace, kdy Zafar nabral na nos jednu plavkyni a vyzvedl ji nad hladinu.

Samy Hassani, ředitel ochrany druhů v Océanopolis ve Finistère, připisuje chování delfínů skutečnosti, že tito savci obvykle cestují ve smečce. „Pokud nějaký jedinec zůstane sám, bude hledat kontakt, třít se o lodi nebo lidi," vysvětluje expert. Dodal, že velcí samotářští delfíni jako Zafar se mohou zachovat nepředvídatelně. Právě tato slova starostu podnítila, aby zákaz nakonec vydal.

Právník Erwan Le Cornec z nedalekého města Quimper však médiím řekl, že se proti „přehnané" reakci bude stěžovat na správního soudu. „Kolik jsme měli ve Finistère incidentů s delfíny za dobu, co naše dva druhy žijí jeden vedle druhého? Žádnou," řekl Le Cornec.

V pondělí byl zákaz zrušen poté, co přítulný delfín vody kolem Landevennec opustil. CNN ale dodává, že až čas ukáže, zda si delfín našel kamaráda nebo zda se vrátí zpět k lidem.

Témata: Francie Delfíni dovolená