Malý Dominik trpí v pouhých sedmi letech řadou vážných onemocnění. Jak mu můžete pomoci?

Dominiček má kombinované postižení a trpí řadou vážných onemocnění jako je dětská mozková obrna – triparézní forma, centrální spastická hemiparéza, dysfázie, autismus, ADHD, mentální retardace a také poruchy spánku a aktivity.

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

23. srpna 2022 12:11

Malý Dominik před pár dny oslavil sedmé narozeniny. Posledním rokem navštěvuje mateřskou školku a od září nastupuje školy. Na rozdíl od řady dětí jeho věku ale nepůjde o obyčejnou základní školu. Chlapec totiž trpí řadou vážných onemocnění, a vy mu nyní můžete pomoci.

"Ráda bych Vám představila naší čtyřčlennou rodinu, kterou tvoří tatínek Petr, já a naši dva synové. Tatínek pracuje jako kuchař v nemocnici a celkově se o nás hezky stará. Já jsem bohužel musela ukončit práci na částečný úvazek, z důvodu zvýšené náročnosti péče o syna," píše maminka malého Dominika na serveru Donio. 

Mladší syn Matýsek má 5 let a v současnosti navštěvuje mateřskou školu, sedmiletý syn Dominik by měl po prázdninách nastoupit do základní školy, vzhledem k jeho diagnóze to ale není možné. Nastupuje proto do soukromé speciální školy Credo v Olomouci.

Dominik totiž trpí řadou nemocí, s nimiž by se i dospělý člověk potýkal jen s obtížemi. Trápí ho například dětská mozková obrna – triparézní forma, centrální spastická hemiparéza, dysfázie, autismus, ADHD, mentální retardace nebo poruchy spánku a aktivity. 

Není proto divu, že potřebuje takřka permanentní péči. "V běžném životě ho toto omezuje v řadě situací, má špatnou rovnováhu a koordinaci pohybu. Jídlo musí mít vždy připravené, nakrájené, kolikrát je i tak roztržitý, že nad ním musíme sedět, popř i krmit, dopomoc je potřeba i s oblékáním, sám se neoblékne. Zatím potřebuje na noc, na cesty i do cizího prostředí pleny, doma a ve školce mu je nedáváme, ale mívá velmi časté nehody, proto i ve školce má velkou zásobu oblečení. Po mentální stránce je Domča zhruba na půlce svého věku, tedy řadu situací nechápe a není si vědom nebezpečí," popisuje jeho starostlivá maminka.

Dominik podstupuje řadu lékařských procedur. Byl například na komplexním lázeňském pobytu, navštěvuje hipoterapie, logopedii, ortopedii, neurologii, psychologii a další specialisty. Dopravovat chlapce ke všem těmto doktorům je ale pro rodinu náročné, a proto se rozhodla požádat o pomoc veřejnost a pokusit se sehnat 300 tisíc korun na automobil.

"Na automobilu jsme plně závislí, ale bohužel náš rodinný rozpočet neumožňuje pořídit nový automobil s vlastních zdrojů. Celkovou částku pokryjeme částečně za pomoci rodiny, poprosíme i nadace a pokusíme se požádat o příspěvek úřad práce, ale i přes to nám stále bude část financí chybět a z tohoto důvodu jsme se rozhodli požádat Vás o pomoc formou této sbírky," píše maminka.

Zatím se rodině povedlo vybrat necelých 190 tisíc, tedy více než polovinu částky. Přesto poměrně značné množství prostředků stále chybí. Pokud se i vy chcete zapojit a zlepšit život malému Dominikovi a pomoci tak i jeho rodině, můžete tak učinit přes tento odkaz.

Témata: sbírka děti