Vrátíme se s vítězstvím, věřila Ukrajinka, jejíž syn zemřel na frontě. Rusové ji v Azovstalu zabili

Ocelárna Azovstal v Mariupolu, útočiště ukrajinského odboje 4

Autor: ČTK, stars24.cz

7. května 2022 11:12 | Aktualizováno: 7. května 2022 21:07

V obklíčených mariupolských železárnách a ocelárnách Azovstal zemřela jednapadesátiletá Natalija Luhovská, která vstoupila do ukrajinského pluku Azov po smrti svého syna. Věřila, že se domů vrátí s vítězstvím, do konce svého života se ho ale nedočkala.

Stanice na svém webu píše, že se o příběhu rodiny poprvé dozvěděla při natáčení v jejím městě Černovohrad, jež se nachází asi hodinu cesty severně od Lvova. "Je to příběh jedné z rodin, jejichž osud určila válka," uvedla reportérka americké zpravodajské stanice v reportáži.

Hovořila v ní s matkou Natalije, která jí řekla, že vnuk Jurij působil v pluku Azov jako odstřelovač. Když zemřel, bylo to na ni i její dceru příliš. Natalija se rozhodla vstoupit do stejného pluku, uvedla reportérka.

Po ruské invazi na Ukrajinu a bojích o Mariupol se žena ocitla společně se zbývajícími obránci města a civilisty v rozsáhlém hutním komplexu, který zůstal poslední baštou ukrajinského odporu ve městě a nyní ho obléhají ruské síly.

Její matka Paraskevyja ji prosila, aby z Azovstalu odešla, ta však odmítla dvě nabídky, aby se vzdala. "Jde až do konce. Nemá smysl plakat a prosit," řekla stanici.

Když se CNN podařilo s Luhovskou spojit, napsala skrze sociální síť Telegram: "Morálka je vysoká" a "Počkejte, až se vrátíme s vítězstvím." Na dotaz ohledně hodnosti v pluku uvedla, že je četařkou a nejprve působila jako vojenská psycholožka. Později podle svých slov dostala jiné úkoly, které nemohla prozradit.

Její rodina nyní uvedla, že v Azovstalu zemřela po leteckém útoku. Smrt Luhovské potvrdil pluk Azov a starosta, píše CNN, podle níž rodina rovněž oznámila, že při bojích v Mariupolu zemřel 21. dubna zeť Luhovské.

Témata: válka na Ukrajině