Další šokující incident na Ukrajině: Manžel chtěl ochránit ženu před znásilněním, ruští vojáci ho zastřelili

Ruská armáda, ilustrační foto

Autor: ČTK

20. dubna 2022 20:58

Příběhy, které se na Západ dostávají z Ruskem okupované Ukrajiny, jsou místy šokující. Jeden takový se odehrál ve vesnici 50 kilometrů západně od Kyjeva, uvedl šéf policie v Kyjevské oblasti Andrij Něbytov. V domě na okraji vesnice podle něj žila tříčlenná rodina, manželé ve věku kolem třiceti let a jejich malé dítě...

"Dne 9. března do domu vstoupilo několik vojáků ruské armády. Manžel se snažil svou ženu a dítě ochránit. Tak ho na dvoře zastřelili," řekl Něbytov. "Dva vojáci manželku následně opakovaně znásilnili. Vždy odešli, ale pak se vrátili. Třikrát se vrátili, aby ji znásilnili. Vyhrožovali jí, že pokud bude klást odpor, ublíží jejímu malému chlapci. Chtěla své dítě ochránit, tak se nebránila," dodal.

Vojáci při odchodu podpálili rodinný dům a zastřelili jejich psy.

Žena se synem utekla a spojila se s policií. Podle Něbytova se s ní policisté setkali a výpověď zaznamenali. V rodinném domě se pokusili získat důkazy, ale zůstaly z něj stát jen holé zdi. V ohořelých troskách se válí už jen několik připomínek předchozího poklidného života - dětské kolo, hračka koníka, psí vodítko a pánská zimní bota lemovaná kožešinou.

Manžela pohřbili sousedé na zahradě. Policie jeho tělo exhumovala k ohledání, případ hodlají předat mezinárodním soudům.

Ukrajinská ombudsmanka Ljudmyla Denisovová uvedla, že podobných případů eviduje několik.

"Asi 25 dívek a žen ve věku 14 až 24 let bylo během okupace systematicky znásilňováno ve sklepě jednoho domu v Buči. Devět z nich je těhotných," uvedla. "Ruští vojáci jim řekli, že je budou znásilňovat do té doby, dokud už nikdy s žádným mužem nebudou chtít mít sexuální styk. Zabrání jim tak mít ukrajinské děti," popsala ombudsmanka. S informacemi se jim lidé svěřují buď na lince důvěry nebo přes sociální síť Telegram.

"Volala nám 25letá žena, že její 16letou sestru přímo před ní znásilnili na ulici. U toho křičeli, že se to stane každé nacistické prostitutce," řekla Denisovová.

Lze vůbec posoudit rozsah sexuálních zločinů, kterých se ruští vojáci během okupace dopustili? ptá se BBC.

"V tuto chvíli to není možné, protože ne všichni jsou ochotni sdílet, co se jim stalo. Většina z nich v současné době volá o psychologickou pomoc, takže dokud nám neposkytnou výpovědi, nemůžeme to zaznamenat jako zločiny," vysvětlila Denisovová. Ukrajina podle ní chce, aby OSN zřídila zvláštní tribunál, který by osobně soudil Vladimira Putina za obvinění z válečných zločinů včetně znásilnění.

Témata: válka na Ukrajině Ruská armáda