Hadí ostrov zplodil 13 hrdinů války na Ukrajině. Ruskou armádu poslali doslova do p****e

Ukrajinská armáda

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

26. února 2022 9:29

Nejvyšší státní vyznamenání Hrdina Ukrajiny udělil prezident Volodymyr Zelenskyj 13 pohraničníkům, kteří podle tvrzení Kyjeva zemřeli ve čtvrtek při obraně Hadího ostrova v Černém moři. Na ostrov zaútočili ruští vojáci, kteří Ukrajince vyzývali, aby složili zbraně, obránci ostrova ale jejich ultimátum rázným způsobem odmítli.

Příběh si získal nesmírnou popularitu na sociálních sítích, pro mnohé se stal symbolem odporu Ukrajinců vůči nynější ruské agresi. Moskva však líčí dění na ostrově jinak, podle ruského ministerstva obrany se tamní ukrajinská posádka vzdala.

Podle informací ukrajinské strany Hadí ostrov, který leží asi 50 kilometrů od ukrajinských břehů, ve čtvrtek nejdříve ostřelovalo ruské námořnictvo z plavidla Moskva a hlídkové lodi Vasilij Bykov. Později se stal terčem útoku ze vzduchu, při kterém byla zničena veškerá ukrajinská infrastruktura na ostrově, uvádí ruský portál TJ.ru.

Podle ukrajinské pohraniční stráže ruská strana vojáky na Hadím ostrově varovala, že pokud jí budou klást odpor, budou rozdrceni a že jejich šance na záchranu jsou nulové. Prý je vyzývala, aby "pomysleli na své děti, blízké, které je potřebují a mají je rádi".

Ve čtvrtek večer ukrajinská pohraniční služba uvedla, že ztratila spojení se svými příslušníky na Hadím ostrově a připustila, že podle dostupných informací ostrov ovládla ruská armáda. V noci na dnešek pak poradce ukrajinského ministra vnitra Anton Heraščenko na platformě telegram zveřejnil nahrávku s částí rozhovoru ukrajinských pohraničníků s ruským vojenským plavidlem. Na výzvu, aby složili zbraně, a zabránili tak krveprolití, jinak se stanou cílem bombardování, reagovali podle nahrávky jednoznačně, byť vulgárně. "Jděte do prdele," odpověděl Rusům podle neověřeného záznamu pohraničník.

Později například portál gazeta.ua zveřejnil video z platformy telegram, které je údajně posledním zachycujícím pohraničníky na Hadím ostrově. U záznamu "našich hrdinů, kteří se nevzdali nepříteli", na telegramu autor příspěvku napsal "Sláva hrdinům, pomstíme se."

Proruská propaganda ale tvrdí něco jiného. Podle mluvčího ruského ministerstva obrany Igora Konašenkova "82 ukrajinských vojáků na Hadím ostrově složilo zbraně a dobrovolně se vzdalo jednotce ruských ozbrojených sil". Konašenkov dodal, že ukrajinští vojáci nyní podepíší prohlášení, že se nebudou účastnit ozbrojených akcí. "V nejbližší době se vrátí ke svým rodinám," řekl mluvčí.

Témata: Ukrajina válka na Ukrajině Armáda Ukrajina