Čech s ALS ukončil život ve Švýcarsku: Martin byl tátou dvou dětí a velkým sportovcem!

Fotografie, která doprovází oznámení o úmrtí Martina Přecechtěla.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. července 2021 14:56

Amyotrofická laterální skleróza připravila o život třeba expremiéra Stanislava Grosse nebo fotbalistu Mariána Čišovského. Martin Přecechtěl si svůj osud určil sám. Nemocný otec dvou dětí zemřel v tomto týdnu ve Švýcarsku.

Byl velký sportovec, běhal maratony, dokonce i extrémnější závody, např. se stokilometrovou trasou v Krkonoších. Především byl ale manželem a tátou dvou krásných dětí. Martin Přecechtěl, kterému před časem vstoupila do života zákeřná nemoc ALS, se rozhodl ukončit život.

Muž naposledy vydechl v pondělí ráno ve Švýcarsku, kde se rozhodl podstoupit asistovanou sebevraždu. "Neměl žádný strach, ani neplakal. Byl rád a bylo poznat, že jakmile začala látka účinkovat, cítil úlevu," řekla serveru iRozhlas.cz jeho žena Markéta.

Manžela na jeho poslední cestě doprovázela společně se svým otcem, doufala přitom, že si ještě všechno rozmyslí. Naopak ale pozorovala, jak se Martin ve svém rozhodnutí ujišťuje.

"Nechtěl, aby ho děti viděly, jak se udusí," vysvětlila vdova motivaci svého muže. Sama teď doma musí čelit neustálým dotazům. "Jenom ty nekonečné otázky dvacetkrát denně, proč táta umřel a že ho nahoře na obláčku nevidí," posteskla si paní Markéta. 

Pro rodinu byla už před několika měsíci uspořádána sbírka, podařilo se získat desítky tisíc na náklady spojené s léčbou i zajištění rodiny. 

Témata: úmrtí ALS (nemoc)