Rodina Mackových bojuje o život dvou dcer. Tornádo jim vzalo dům i práci

Rodině Mackových tornádo zničilo dům, práci a navíc bojují o život obou dcer

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. června 2021 13:23

Pětičlenná rodina Mackových bydlela v Moravské Nové Vsi je jednou z těch, kterou řádění tornáda na jihu Moravy zasáhlo naplno. Přišli o dům i prodejnu, která jim byla zdrojem obživy, při bouřích navíc byla vážně zraněna jejich nejmladší dcera, zatímco ta nejstarší bojuje s rakovinou.

Rodina Mackových má pět členů, Irena společně Markem vychovávají 4letého syna Marečka, 14letou dceru Silvinku a 18letou Viktorku. Nepřízeň osudu na ni dopadla už před rokem, kdy se dozvěděli, že jejich nejstarší dcera trpí rakovinou.

Viktorii byl diagnostikován nádor na mozku a lékaři jej nedokáží operativně odstranit. Jako by toho nebylo málo, rodinu nyní postihla další katastrofa. Při řádění bouří na jihu Moravy odhodilo tornádo autobus, kterým se Silvie vracela z Hodonína.

Náraz byl tak silný, že autobus odletěl 30 metrů od silnice, a Irena se svou sestrou jej našli až po několika hodinách. Dívka měla velké bolesti a musela být letecky transportována do nemocnice ve Vídni, kde ji lékaři celou noc operovali.

Podle posledních informací měla dívka zlomené tři krční obratle, rozdrcené nohy, pořezaný obličej a rozbitou hlavu. Lékaři ji v velmi kritickém stavu uvedli do umělého spánku a objevují se další komplikace.

Zbylí členové rodiny sice vyvázli s jen s drobnými poraněními, přišli ale o dům a zároveň i o zdroj obživy. V domě určeném k demolici totiž provozovali prodejnu potravin.

Na pomoc rodině Mackových byla na portálu Donio.cz uspořádána sbírka, kde se k dnešnímu dni vybralo už více než 5,5 milionů korun. Noví dárci se objevují téměř každou minutou a společně mohou pomoci rodině postavit se opět na nohy. 

Lidé pomáhají i u dalších rodin, vybraly se stovky milionů

Příběh rodiny Mackových je jednou z mnoha zkušeností, kterou musí procházet zkroušení obyvatelé zasažených vesnic. Zbytek republiky ale ukázal, že má srdce na pravém místě, a vlna solidarity doslova zaplavila Česko.

Do sbírek poslali lidé k dnešnímu ránu přes 700 milionů korun. Nejvíce peněz zřejmě vybrala Diecézní charita Brno, která k 10. hodině vybrala přes 189 milionů korun. Částka roste také Nadaci Via, která dosud vybrala přes 164 milionů. Červený kříž zatím vybral 57 milionů korun. Přes organizaci Adra lidé přispěli 26 miliony korun.

Navzdory obrovské snaze dárců ale vybrané částky zatím ani zdaleka nestačí na pokrytí škod. Ty totiž budou podle prvních odhadů dosahovat minimálně 15 miliard korun na celém území ve veřejném, soukromém i průmyslovém sektoru.

Jde ale o hrubé odhady a nejsou v nich započteny všechny škody, očekává se tedy, že kompletní ztráty budou ještě větší. Bouřky ve čtvrtek večer zničily 1200 domů, ale také například i domov seniorů, kulturní centrum nebo školy. Vyžádaly si také šest životů.

Témata: Tornádo na Moravě (24.6.2021) Lidé Jihomoravský kraj