Jak covid zasáhl do života Čechů? Mladý pár začal podnikat, pak přišla pandemie!

Hotel Šipka

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

22. května 2021 11:58

Třiatřicetiletý Adam Soustružník se jen několik málo měsíců před loňským začátkem koronavirové pandemie rozhodl podnikat v oblasti hotelnictví a gastronomie. Pronajal si rodinný Hotel Šipka ve Štramberku na Novojičínsku a spolu s ženou Veronikou se těšili, jak z něj vytvoří podnik s perfektními službami.

Do jejich plánu ale výrazně zasáhla právě pandemie a protiepidemická opatření, která jejich podnikání výrazně omezila. Navzdory složitému začátku se jim hotel podařilo udržet a nyní se chystají na pondělní rozvolnění a obnovení provozu.

"Měl jsem částečné zkušenosti z gastronomie, kdy jsem provozoval studentský klub. Moje žena je průvodkyně a jezdila po celém světě. Oba milujeme cestování a máme rádi kvalitní služby. Říkali jsme si, že tohle vše bychom mohli spojit, jít cestovnímu ruchu naproti a přenést kvalitu západních služeb do Česka," popsal začátky svého podnikání. V listopadu 2019 tak manželé svůj sen proměnili ve skutečnost a pronajmuli si hotel s 12 pokoji v malebném městě Štramberk, které oba okouzlilo. Už tehdy je podle Soustružníka mnozí jejich známí považovali za blázny, protože se rozhodli hotel otevřít fakticky po sezoně v době, kdy bývá o jeho služby nejmenší zájem. Pár do rozjezdu hotelu investoval své dosavadní úspory a v počátku bylo jedinou starostí mladých podnikatelů, aby mu vrátili původní lesk. "Naskočili jsme do hotelu, který měl kdysi velice dobré jméno, ale poslední roky skomíral a šlo to dolů. Takže jsme bojovali s pachutí toho, že služby poslední roky nebyly dobré," vzpomíná Soustružník. Manželům se ale dařilo, lidé se do hotelu začali vracet, a manželé tak s nadějí vyhlížel slibně vypadající sezonní měsíce.

Všechny plány ale na jaře doslova uťal covid. "Loni 7. března jsem spustili provoz kuchyně, protože jsme nejprve potřebovali stabilizovat hotel, restaurace do té doby nabízela jen pití a dezerty. Jen několik dnů na to se vše uzavřelo. Vůbec jsme nevěděli, co bude. Asi jsem nikdy nezažil větší stres z nejistoty. Kdybych byl sám, tak je to něco jiného, ale máme malého tříletého syna, do hotelu jsme se i přestěhovali, takže to pro nás byla obrovská nejistota," řekl Soustružník, který kvůli tehdejší situaci přišel i o možného společníka zvažujícího vstup do jeho firmy. "Prakticky všechno se nám zhroutilo. Najednou jsme byli sami na hotelu s obrovskými zásobami jídla pro rozjíždějící se restauraci. Zvažovali jsme, jestli skončíme. Bylo to šílené," uvedl Soustružník.

Krizi se podnikatelskému páru i s pomocí státních kompenzací nakonec podařilo překonat. S přibývajícími týdny a částečným rozvolněním jim opět svitla naděje. Začalo se totiž ukazovat, že mnozí Češi přes léto nevycestují do zahraničí, ale budou trávit delší dovolenou v tuzemsku. "Tak jsem si říkali, že zkusíme doklepat sezonu a uvidíme, jak se to vyvine, že nás to třeba zachrání. Díky Bohu se tak i stalo. Jednoduché to ale nebylo. Nemohli jsme postupně budovat tým, který jsem fakticky zabíhali v ostré sezoně a i se zaměstnanci jsme si tehdy zažili šílené věci," popsal podnikatel. Navzdory všemu se podle něj během pár měsíců podařilo situaci znovu stabilizovat, ale následoval další lockdown. "Naštěstí se neuzavřelo úplně vše, protože pracovní cesty byly stále povoleny. Omezili jsme na minimum počet zaměstnanců, protože naší obrovskou výhodou je, že na hotelu bydlíme. Takže i když jsme měli třeba jen jednoho či dva ubytované, tak jsme jim služby nabídli. Nikoho jsme neodmítali. Říkali jsme si, že se nám to vyplatí i do budoucna. Absurdně tím, že jsem se snažili a měli třeba, když už to bylo možné, otevřené i výdejní okénko, jsme si částečně vydělali nějaké peníze a už jsme nedosáhli na podporu státu," podotkl Soustružník. Odhaduje, že příjmy hotelu dosahovaly maximálně 20 procent toho, co by vydělal bez omezení.

Aktuálně se hotel připravuje na pondělní rozvolnění. "Čeká nás tvrdý návrat do byznysu, na který se samozřejmě těšíme. Už nám začínají chodit rezervace. Některé termíny máme i vyprodané. Teď dobíráme zaměstnance. Určitě nejtěžší je sehnat kuchaře. Jednoho super kuchaře už se nám podařilo zaměstnat, ale nutně potřebujeme ještě dalšího. Jinak se shání kuchař v Ostravě a jinak na periférii ve Štramberku," řekl Soustružník. Klientelu chce přilákat zpět nejen na kvalitní služby a dobrou gastronomii, ale také novinku v podobě venkovních svatebních obřadů. Období covidu totiž mladí podnikatelé využili k rekonstrukci zadní dvorany, jejíž součástí je lom. Místo se navíc nachází pod Štramberskou Trúbou, věží původního štramberského hradu, která patří k oblíbeným výletním místům turistů. "Doufáme, že díky očkování už takové pandemické vlny nepřijdou. Kdyby se to mělo stát, tak se bojíme toho, že stát, který nám nyní částečně pomohl, už by to udělat nemohl," dodal podnikatel.

Témata: Hotely Moravskoslezský kraj