Valentýn v době covidové: Jak lidé oslaví svátek zamilovaných na dálku?

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

13. února 2021 15:14

Cukety, petržel, cibule a koktejl v ruce - všechno je připravené na pravidelnou nedělní večeři, jakou si Brandon a Mari připravují během posledního roku. Až na to, že tento zamilovaný pár dělí 6000 kilometrů, a tak se mohou vídat jen virtuálně - on z New Yorku a ona z Osla, napsala dnes agentura AFP.

Pětačtyřicetiletý americký kuchař Brandon Ballin a o čtyři roky mladší norská návrhářka Mari Solbergová se seznámili v listopadu 2019 na koncertě v New Yorku - jen několik měsíců předtím, než pandemie koronaviru zastavila možnost cestovat mezi jejich domovskými zeměmi.

Původně doufali, že se tento týden budou moci sejít a oslavit společného Valentýna, a zároveň vyřídit potřebné náležitosti před svatbou, kterou plánují v dubnu v Norsku. Ale objevení nových mutací viru SARS-CoV-2, které přiměly mnoho zemí opět uzavřít hranice a zpřísnit restrikce, zmařilo jejich plány.

"Chtěli jsme se vzít hodně rychle, abychom mohli být spolu. Nejenom kvůli pandemii a omezenému cestování, ale také proto, že žijeme každý v jiné zemi, a pokud bychom se vzali, bylo by jednodušší být spolu," řekla Solbergová, která nyní doufá a drží palce, aby se jejich svatba mohla konat alespoň v červnu. "Cokoli plánovat teď není možné, nevíme, kdy se hranice otevřou, nevíme, co se smí, a nevíme, jak dlouho to bude trvat. Všechno je to hodně náročné," povzdechla si.

Stejně jako mnoho dalších mezinárodních párů i Mari a Brandona oddělil zákaz cestování. A proto se rozhodli alespoň pořádat společné nedělní večeře, aby plamen jejich lásky nevyhasl, píše AFP. "Mari za mnou měla přiletět 21. března 2020, ale její let zrušili kvůli pandemii. A tak řekla: 'Co kdybychom začali společně vařit?'", vzpomíná Ballin.

Za rok koronavirových restrikcí se páru podařilo setkat se jen jednou - na podzim loňského roku. Řada evropských zemí umožnila partnerům z různých států, aby se sešli - včetně Francie, Belgie, Norska, Dánska či Nizozemska. Po vyplnění žádosti potvrzující jejich vztah směl Ballin navštívit Solbergovou na dva týdny, z nichž většinu strávil v karanténě. Ale využil této příležitosti a požádal ji o ruku.

Jenže 23. ledna norská vláda oznámila úplné uzavření hranic a dovolila jen "nezbytné" návštěvy. Do této kategorie romantický vztah nespadá. Také Spojené státy nechávají hranice pro Evropany uzavřené a výjimky se na nesezdané milence nevztahují.

Konec jejich boje o možnost být spolu zatím není na dohled, a Ballin se Solbergovou tak nacházejí útěchu alespoň na facebookové stránce pro páry, které rozdělila cestovní omezení. Pod hashtagem #LoveIsNotTourism (láska není turistika) už se sešlo na 16.000 uživatelů.

Mnoho párů také využívá sociální sítě, aby apelovali na světové představitele a přiměli je zvážit jejich situaci. "Jsme ochotní udělat cokoli, co bude potřeba, abychom byli v bezpečí, jít do karantény, dodržovat pravidla," řekl Ballin.

Některé páry se také na facebooku dělí o tipy a rady, jak koronavirová omezení obejít - například setkáním v zemích, jako je Mexiko nebo Turecko, kam mohou cestovat jak Evropané, tak Američané.

Na dálku budou Mari a Brandon slavit také Valentýna, který bude svým způsobem shrnutím všech problémů, jimž čelí. "Je toho strašně moc, co nemůžete mít pod kontrolou, a o čem nemůžete rozhodnout," řekla Solbergová. "A kvůli tomu je něco, co by mělo být fantastickým obdobím nové lásky a vzrušujících pocitů... nesmírně chaotické," dodala.

Témata: Láska, intimnosti, vztahy svátek svatého valentýna