Lékaři mladíkovi vytrhli zub, za dva týdny zemřel! Rodina díky této chybě u soudu asi prohraje!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

21. července 2020 11:38

Čínské soudy mají na stole ne příliš obvyklý případ. Teprve 26letý mladík totiž zemřel na následky krvácení po vytržení zubu. Pozůstalí jsou přesvědčeni, že lékaři podcenili jeho zdravotní stav.

Vše podle The Sun začalo 25. května, když lékař v nemocnici ve městě Čangša vytrhl mladíkovi osmičku. Rána ale nepřestala krvácet, naopak, několik dní se z ní řinula krev. 

Podle výpovědi jeho sestry mladík ještě žertoval, že pokud zemře, bude za něj muset splatit hypotéku. Za necelé dva týdny ale skončil v nemocnici na jednotce intenzivní péče a 9. června zemřel.

Pitva následně odhalila, že příčinou smrti byla sepse a herniace mozku způsobená krvácením. "Jsem přesvědčena o tom, že v nemocnici podcenili jeho stav a pouze mu přidali na ránu další stehy. To bylo všechno," říká sestra.

Z lékařských záznamů vyplývá, že pacientovi stoupla teplota na 40,5 stupně Celsia a v krvi měl zvýšený podíl bílých krvinek. Všechny tyto příznaky naznačují, že jeho tělo bojovalo s infekcí.

Zpráva z hematologie ze dne 7. června dokonce připustila možnost, že pacient trpí leukémií. Nikdo z personálu to ale neřešil. Jde přitom o diagnózu, při níž jsou pacienti náchylní na infekce.

Rodina mladíka proto podala na nemocnici oficiální stížnost. Zároveň ale udělala chybu. Nechala totiž tělo zesnulého mladíka zpopelnit, takže nebude možné provést test kostní dřeně, který by potvrdil nebo vyvrátil leukémii.

Pozůstalí budou nyní muset u soudu dokázat, že mladík nevěděl o tom, že trpí onkologickým onemocněním a nezamlčel svou diagnózu před zubařem, který mu vytrhl zub. 

Témata: Lidé zubaři