Mladá žena šokovala lékaře! Nikdo nechápe, jak tohle přežila!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

19. června 2020 8:39

V londýnské nemocnici Queen Elizabeth Hospital skončila teprve šestadvacetiletá žena, která se předávkovala kofeinem. Měla ho v sobě tolik, jako by vypila více než 50 šálků kávy. Podle lékařů téměř dvakrát překročila smrtelnou dávku a není úplně jasné, jak to mohla přežít.

V časopise BMJ Case Report se objevil případ mladé ženy, která skončila po předávkování kofeinem v londýnské nemocnici Queen Elizabeth Hospital. 

Kofein patří k nejrozšířenějším stimulantům, protože má své zastoupení nejen v kávě a čaji, ale i v jiných potravinách. Malé množství povzbudí organismus, velká dávka ale může způsobit vážné zdravotní komplikace nebo smrt.

Jeden až dva gramy kofeinu mají nebezpečné toxické účinky a vedou k tachykardii, dezorientaci, rozpadu kosterní svalové tkáně a halucinacím. O to překvapivěji působí nedávný případ 26leté ženy, která skončila na oddělení intenzivní péče krátce poté, co zkonzumovala 20 gramů kofeinu.

Tato dávka odpovídá zhruba 56 šálkům kávy. A nelze úplně přesně vysvětlit, jak je možné, že ji žena přežila. Testy totiž odhalily, že hladina kofeinu v jejím těle dosahovala 147,1 mg / l, přičemž smrtelná dávka představuje už množství 80 mg / l.

Žena navíc dorazila do londýnské nemocnice sama, se silným bušením srdce, pocením, úzkostí a problémy s dýcháním. Měla zvýšenou srdeční frekvenci a nízký krevní tlak. Vyšetření prokázala tachykardii a metabolickou acidózu. Nakonec skončila na JIP a na plicní ventilaci. 

Následně se ukázalo, že se předávkovala přípravkem, který je například v USA a Austrálii zakázán, protože v těchto zemích v souvislosti s jeho užíváním zaznamenali několik úmrtí. Kilogramové balení lze přitom jinde objednat za cenu kolem jednoho tisíce korun.

Témata: Lidé lékaři