Nakažený taxikář byl propuštěn z nemocnice!

Taxikář léčený remdesivirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

6. května 2020 15:38

Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze dnes odpoledne propustí do domácí péče muže, který se s nemocí covid-19 jako první v ČR léčil experimentálním lékem remdesivir.

Taxikář byl s vážným průběhem nemoci hospitalizován od 10. března a remdesivir mu byl podáván nitrožilně po dobu deseti dnů na přelomu března a dubna. Informaci o propuštění přinesla Česká televize.

Ředitel VFN David Feltl před časem uvedl, že třiapadesátiletý muž je v dobrém zdravotním stavu. Minulý týden podstoupil test negativity na covid-19 a byl přeložen na standardní lůžkové oddělení. Více informací k propuštění a zdravotnímu stavu pacienta sdělí lékaři dnes po poledni na briefingu.

Muž byl do VFN převezen 15. března ve velmi vážném stavu z Thomayerovy nemocnice, kde byl pět dnů předtím přijat s podezřením na zápal plic, který potvrdil rentgen. Později se u něj objevily potíže s dechem, proto byl testován na přítomnost koronaviru, který se u pacienta potvrdil.

Přes přeložení na JIP podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka v důsledku onemocnění covid-19 muži selhaly plíce, proto byl převezen do VFN. Tam jej lékaři napojili na mimotělní oběh, který mu do krve dodával kyslík. Remdesivir mu začali podávat 24. března.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Taxi češi