Nakažený důchodce si přál umřít doma. Když si poručil pizzu a brambůrky, měl vyhráno

Ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

2. května 2020 19:22

Jednaosmdesátiletý senior se nakazil koronavirem a jeho vyhlídky nebyly dobré. Z nemocnice zamířil domů, kde si přál umřít. Na nejhorší ale díky jeho rodině nedošlo. Co se stalo?

Stav Suriho Nathwaniho se začal zničehonic zhoršovat. Z jeho pravidelné desetiminutové procházky se stalo utrpení na 45 minut. Také začal působit unaveně, ačkoliv příznaky nemoci covid-19, horečka či kašel, se u něj neprojevovaly. 

Druhý den už pro něj ale přijela záchranná služba. V nemocnici jeho synovi řekli, že otec se na 95 % nakazil koronavirem, a poslali ho zpátky domů se slovy, že pokud by se jeho stav zhoršil, pro pacienta jako on ventilátor stejně nemají.

Suri vzal za ruku syna Raje a prosil jej, aby ho nechal umřít doma. Pětapadesátiletý pracovník reklamní společnosti se s tím ale nechtěl smířit. „Neumřeš. Postaráme se o sebe,“ sliboval tatínkovi po příjezdu z nemocnice ve Watfordu.

Syn se nevzdal. Matku izoloval ve spodním podlaží domu a z ložnice rodičů udělal improvizovaný nemocniční pokoj pro otce. Pečlivě si zaznamenával data - teplotu, krevní tlak i saturaci kyslíkem. Dokonce si na to pořídil několik přístrojů. Pořídil si např. dětský monitor, aby mohl sledovat dění v pokoji bez nutnosti být v místnosti přítomen.

Doktor následně zavolal, že testy u Suriho potvrdily nákazu koronavirem. Britští lékaři tou dobou trpěli nedostatkem ochranných pomůcek, a tak nechtěl riskovat osobní návštěvu v domě. Na základě dat, které schraňoval Raj, ale doporučil antibiotika kvůli plicní infekci. Také poradil, aby důchodce uložili na lůžku na břicho.

Ošetřující lékař rovněž uvědomil rodinu, že záchranáři, kteří by byli přivoláni na místo, by nakaženého otce neresuscitovali. Naštěstí už ale na adresu nemuseli. Suriho stav se postupně lepšil. 

Raj webu CNN prozradil, kdy mu bylo jasné, že se otec zotaví. „Začal si stěžovat, že je čaj špatně udělaný. Pak si řekl o pizzu a o brambůrky,“ prohlásil syn. Před několika dny testy potvrdily, že se koronaviru zbavil.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) důchodci